Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Sista striden är här...

Kanske säger det något om att de cementerade styrkeförhållandena inom byggsektorn är på väg att krackelera en smula. Har det väl börjat med en första liten spricka, brukar sedan förloppet bli allt snabbare. Det uppstår sprickor, det börjar växa gräs som drar till sig fukt och vatten. Vattnet utvidgas när kölden slår till och får sprängverkan.

Publicerad: 17 mars 2009, 15:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I det här fallet är det mera av en mur runt en stor del av arbetsmarknaden som skyddat ett monopol för en stark facklig organisation.

Byggnads fackliga struktur har historiskt sett gett förbundet en unikt stark ställning på arbetsmarknaden. Nyckeln har varit de olika fackliga lokalavdelningarna och deras ombudsmäns särställning när det gäller vem eller vilka som får företräda Byggnads enskilda medlemmar.

Systemet med granskningsarvoden har till för drygt två år sedan gett hundratals miljoner kronor i intäkter varje år och resurser att hålla sig med LO-kollektivets mest månghövdade ombudsmannakår.

Utan ackordlönesystemet, mätningen av detta och de löpande omförhandlingarna var tredje månad, är det svårt för Byggnads att motivera hur man genom åren valt att utforma sin organisation.

Efter Byggnads bakslag i Europa- och EG-domstolen har det länge stått klart att förändringarna kommit också till byggsektorn i form av tryck utifrån.

Förutom alla utländska byggnadsarbetare och småföretagare som i dag spelar en viktig roll i den svenska byggindustrin (se sidorna 12 - 17) håller de större utländska byggföretagen i Europa på att ta stora andelar av byggandet av ny infrastruktur.

Tidningen Byggindustrins granskning av tio upphandlingar av entreprenaderna i Norra Länken visade att utländska byggare klarar av att bygga till lägre kostnader och därför ofta håller lägre priser när de slåss om de stora jobben.

Förra veckan bekräftade en färsk Europarapport att det är 55 procent dyrare att bygga i Sverige än i Europa i genomsnitt.

Men även byggmarknaden håller på att globaliseras. Det sker en snabb teknisk utveckling. Det ger möjligheter till effektivare byggprocesser.

Ackordsystemet härrör från 1930-talet och passade mer hantverksbaserade metoder. Idag leder ackord ofta till konstlad hets i en begränsad del av en lång och komplicerad process. Den ger sämre arbetsmiljö, fler olyckor, kvalitetsproblem – och hundratals lokala arbetskonflikter och tvister runt om i landet. Vi kommer att rapportera vad modern forskning säger om detta i nästa veckas tidning.

Det är obegripligt att Byggnads i detta läge satsar allt på ett kort och kräver en permanent och utökad särställning för ackorden för sina egna ombudsmän.

Det är som om de inte längre slåss primärt mot arbetsgivarna för att nå högre löner. Det är mera som att de öppet vill tvinga sina medlemmar att välja. ”Vilka identifierar ni er mest med? Företagen där ni är anställda eller med Byggnads?”

Tidigare har detta val alltid vunnits av Byggnads. Men idag är det inte längre lika säkert. Ackorden har inte samma ställning. En stor majoritet av Byggnads medlemmar vill ha andra löneformer, inte minst tidlöner och gärna med bonusmöjligheter. Byggnads brukade mäta detta men har inte vågat publicera vad medlemmarna egentligen vill sedan 2002 (se sidan 10).

Sprickan har nått Byggnads själva kärna men man väljer att blunda och agera mot sina medlemmars verkliga vilja.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.