Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ska Fernström äntligen få rätt?

För två år sedan publicerade Gösta Fernström en "executive bok" med stora ambitioner och löften. Boken med den långa titeln Samverkan, lean-tänkande och industriellt byggande i symbios för att utveckla bygg kan läsas i sin helhet på en timme och Fernström lovar att om samhällsbyggarsektorns ledare tar till sig de principer som beskrivs i boken så kan stora saker ta sin början.

Publicerad: 17 augusti 2011, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Och vad är det som ska ske? Och när?

Gösta Fernström har en egen karriär inom verkstadsindustrin i Sverige och Nordamerika och som ansvarig för chefs- och ledarutveckling inom IFL, Institutet för Företagsledning i Kämpasten. Han är även författare till en rad böcker om utvecklingsprocesser i fastighets- och byggsektorn.

För mer än ett decennium sedan skrev han boken Industriellt byggande växer och tar marknad (1998) och gör långtgående jämförelser mellan traditionell byggverksamhet och industriella processer i tillverkningsindustrin. Perspektivet är de stora effektivitetsvinster och möjligheter till ökande produktivitet som skulle gynna byggsektorn om industriellt tänkande kunde börja tillämpas.

Ska vi säga att förändringsarbetet har tagit tid?

Men att bara skylla på en starkt traditionsstyrd byggkultur där företagen sedan decennier varit vana att skicka allt högre byggräkningar vidare till kunden är att göra det för enkelt för sig. Utvecklingen är ju på intet sätt ödesstyrd.

Två statliga utredningar av byggsektorn, snart tio år gamla Skärpning gubbar och uppföljaren Sega gubbar (2009) menade att vad en bättre fungerande byggbransch krävde var framför allt tre saker:
• Ökad konkurrens för att pressa priser och kostnader.
• En starkare byggherreroll där den välutbildade byggherren får styra processen genom en bättre upphandling.
• Dessutom ska projekten vara färdigprojekterade redan före byggstart.

Fernström har starka invändningar mot dessa krav och menar att den ensidiga betoningen av ökad konkurrens under upphandlingsskedet leder till att anbuden pressas ner till en nivå där det är omöjligt att tjäna pengar för entreprenörerna på ett normalt sätt. Då pressas aktörerna i stället till att tumma på kvaliteten och skapa genvägar genom hela byggprocessen på ett sätt som är till stor nackdel för byggherren.

Vidare menar Fernström att dagens byggprocess trots allt är inne i så snabba förändringar att byggherren har svårt att på egen hand besitta all kompetens som behövs för att trygga genomförandet av komplexa projekt.

För de båda punkterna ökad kompetens och en starkare byggherreroll rekommenderar Fernström i stället olika samverkansformer i likhet med partnering liksom ökat fokus på byggkostnadernas fördelning över tiden, husprojektet i ett livscykelperspektiv.

Men den allra viktigaste bristen hos byggsektorn har varit frånvaron av ett äkta kundperspektiv, menar Fernström. Sannolikt orsakad av att byggandet så länge varit så genomreglerat. Slutkunden har helt enkelt glömts bort. Nu är detta dock på väg att förändras, säger Fernström och pekar på JM som en tidig förändringsagent med tydligt kundtänk.

När det gäller Statskontorets tredje rekommendation, att färdigprojektera innan byggstart, märks det kanske tydligast att Fernströms senaste bok har ett par år på nacken. 2010 och 2011 kommer nog att ses som de stora genombrottsåren för building information modeling, bim. Det är ett digitaliserat konstruktions- och styrsystem som vuxit fram ur 1980-talets cad-system.

De ledande mjukvaruföretagen bakom bim-teknologin har förfinat tekniken under sju, åtta år nu till att blir ett kraftfullt digitalt system att konstruera, simulera, bygga och drifta byggnader i den miljö, det ljus och den klimatzon som huset sedan hamnar i.

Det är bra att Gösta Fernström, civilingenjör på KTH 1966, inte tappat sugen och hoppet om byggsektorns potential att utvecklas.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.