Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Skärpta rotregler efterlyses

Det finns all anledning för byggbranschen att driva frågor om etik och effektiva insatser och kontroller riktade mot svartekonomin.

Publicerad: 7 maj 2013, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Av allt som byggs under ett år i landet, beroende på konjunkturläge för omkring 300 till 400 miljarder kronor, går det mesta på räls. Projekten är affärer på den dominerande proffsmarknaden där stora byggherrar och entreprenörer av skilda slag verkar. Här är risken för svartjobb om inte helt obefintlig så ändå näst intill.

Incitamenten som är drivkraften när det gäller att föra staten bakom ljuset och slippa skatt liksom att lura sina anställda på avtals-enliga löner saknas i allra största utsträckning i denna del av byggsektorn.

Ändå är det särskilt verkningsfullt när över 3 000 företag tillsammans sätter kraft bakom sina ord. Sveriges Byggindustrier, BI, har en unik roll att spela i kraft av sin storlek och betydelse för hur människor i allmänhet uppfattar byggbranschen. Det påverkar branschens förmåga att locka till sig framtidens medarbetare. Man måste vara attraktiv. Det blir företagen med god etik.

När SVT:s program Uppdrag granskning härom veckan skapade stor uppståndelse med sitt avslöjande att det är allmänt förekommande att företag fuskar med rotavdragen och att det är speciellt lätt eftersom Skatteverket sällan kontrollerar de uppgifter som kunder och företag som yrkar på Rotavdraget lämnar in.

Då förstärks bilden av en bransch som fuskar oavsett vilken lagstiftning som regering och riksdag förser den med. Efter flera års argumenterande fick det permanenta rotavdraget slutligen klartecken även av Finansdepartementet.

På ytan skulle Uppdrag gransknings avslöjande kunna vara en PR-katastrof för byggsektorn som måste framstå som både en mäktig, högteknologisk framtidsbransch och framtida arbetsgivare till killar och tjejer som ännu inte har gjort sina framtida studieval.

Därför är det desto viktigare att kunna vara proaktiv, att hela tiden ha initiativet i debatten om hur problem ska angripas. För BI handlar det inte så mycket om de enskilda åtgärdernas effektivitet när det gäller att strypa möjligheterna för svartekonomi och kriminalitet, det handlar om att få en rad insatser på olika områden att samverka. Ett kommande stämmobeslut om en bindande uppförandekod (presenteras i detta nummer) är ett viktigt steg.

Tillsammans med förslagen till finansdepartementet att byggsektorn är villigt att medverka i en uppgradering av rotavdraget trots bördan av ökat uppgiftslämnande till Skatteverket bidrar BI steg för steg till det bättre rykte byggsektorn i sin helhet förtjänar.  

När nätverket Byggbranschen i samverkan på motsvarande sätt driver kravet på månadsrapportering på individnivå är det mycket betydelsefullt. I nätverket finns starka röster från både arbetsgivare och fack. Här finns Byggcheferna, Byggnads, Elektrikerna, Målareförbundet och Seko tillsammans med bransch- och arbetsgivarna i EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målaremästarna, Plåtslagerierna, BI och VVS Företagen.

Ingen organisation rår över en annan. Det är styrkan i ett nätverk som detta att kunna enas om ett gemensamt mål.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.