Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Skrota detta vansinniga förslag"

Publicerad: 24 oktober 2014, 09:10

"Företagsskattekommitténs förslag slår mot bostadsbyggandet", skriver Staffan Åkerlund.

Ämnen i artikeln:

Företagsskattekommittén

Företagsskattekommitténs förslag att bland annat kraftigt minska möjligheterna till ränteavdrag och i stället sänka bolagsskatten fem procentenheter till 16,5 procent skulle slå hårt mot fastighetsbranschen och därmed mot bostadsbyggandet.

Bostadsbyggandet som 2014 ligger på 40 000 nya bostäder riskerar att halveras om förslaget går igenom.

Enligt förslagets tidtabell är tanken att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2016.

En simulering över olika koncerners bolagsskattebaser över hur de föreslagna förändringarna i olika näringslivssektorers (SCB) skatteinbetalningar skulle slå med skatteåret 2011 som exempel,  visar med stor tydlighet att fastighetssektorn som ensam bransch drabbas av kraftigt högre kostnader –trots förslaget om sänkt bolagsskatt(+3,226 miljarder kronor).

Tillverkningsindustrin skulle få motsvarande minskad skattebörda (-3,247 miljarder kronor). Detsamma gäller även handeln (-2,9 miljarder).

Den största förändringen kommittén lanserar är att förändra ränteavdragen. Avdrag får enbart göras mot ränteintäkter men däremot inte mot rörelseresultatet, alltså den eventuella vinst ett företag gör.

Denna kraftiga överflyttning av skattebördan från tillverkningsindustri och handel till fastighetsbranschen har naturligt nog fått debatten att handla om hur kommittéförslagen slår mot bostadsbyggandet som är så central för landet i ett tillväxtperspektiv.

En enkät som Fastighetsägarna Sverige genomförde med 326 fastighetsbolag efter sommaren visade att åtta av tio skulle bygga färre bostäder om förslaget blir verklighet.

Till Dagens Industri sade Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige i veckan att åtskilliga byggprojekt kommer att stoppas.

”Vi hör hela skalan från bolag som kommer att dra ned byggandet med 25 procent och ned till ingenting alls. Vi kanske talar om en halvering.”

Detta kommer helt klart på kollissionskurs med den nya regeringens planer för bostadsbyggande. Det finns utöver det dessutom en stark politisk vilja i de flesta läger att bygga fler hyresrätter. Där skulle regeringen kunna ge fastighetsägarnas investeringsvilja en ny skjuts genom att öppna för hyresrätterna att delta i momssystemet. En låg moms på hyran, exempelvis 6 procent kan ge fastighetsägare med hyresrätter rätt att dra av moms på 25 procent som i dag är en kostnad, i praktiken en straffbeskattning, på inköp av tjänster och material.

EU-regler som hittills sagts bromsa detta är på väg att förändras i positiv riktning.

Att slopa kommitténs märkliga förslag kring ränteavdragen - med udden riktad enbart mot fastighetssektorn – och i stället satsa på en företagsekonomisk lösning för är vad som krävs om inte bostadsbyggandet ska tvärbromsa.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev