Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Snart är det dags!

Det finns en rad starka skäl att ställa in sig på att det snart är dags för den första kvinnliga styrelseledamoten i Sveriges byggindustriers styrelse. Men inte i första hand för att hon är kvinna utan för att hon kommer att tillföra kunskaper och perspektiv som branschen och arbetsgivarna inom BI behöver.

Publicerad: 30 maj 2012, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Egentligen är det inte svårare än så.

Tidningen Byggindustrin har talat med ledamöterna i BI:s valberedning som är rörande eniga om att det är på gång. Något eller några få år till bara.

De flesta understryker också det självklara, att en styrelseplats får man därför att man ska tillföra verksamheten kompetens. Är det en kompetens att vara kvinna?

För några år sen hade nog alla svarat ja – om det handlar om styrelser i verksamheter med speciell inriktning på kvinnor. I dag är bilden mer nyanserad. Kvinnor har andra erfarenheter. Från uppväxt, från familjelivet, från sina utbildningar och i sina yrkeskarriärer. Bara denna perspektivbreddning borde väga tungt också för verksamheter som inte har ett tydligt könsmönster.

Vi har haft kvinnlig rösträtt sedan 1920-talet, vilket i praktiken innebar starten för demokrati i det här landet. Att kvinnor klivit fram på ledande poster i politiken är numera vardagsmat. Diskussioner om att de får sina poster i kraft av sitt kön har i stort sett klingat av och i dag inser de flesta att det är den sammanvägda kompetensen som fällt utslaget.

Men just det privata näringslivet och styrelseposter fortsätter att vara en trång sektor för kvinnor.

Enligt Rune Brandinger, 80 år, Sveriges meste styrelseproffs och fortfarande mycket aktiv, inte minst som föreläsare, författare och utbildare i styrelsearbete, är det en självklarhet att kvinnor behövs i styrelsearbetet.

Han är inte ens främmande för en tidsbegränsad kvotering. I en intervju för några år sedan sade han:

”Inför en tidsbegränsad kvotering på till exempel fem år. Därefter utbryter den stora häpnaden – det blev inget A- och B-lag i styrelserna. De kompetenta kvinnorna fanns! Då behövs inte lagen längre.”

När tidningen besökte Rune Brandinger i veckan i hans hem i Sigtuna, berättade han om sin syn på hur en väl fungerande styrelse bör utformas.

Det är styrelsens uppgift att tänka strategiskt, att ange färdriktningen, betonar han gång på gång. Att vårda traditionerna får andra sköta. Styrelsens uppgift är att tolka framtidsfrågorna och analysera det aktuella läget till stöd för den operativa ledningen.

Och just mångfaldsfrågorna är en sådan framtidsfråga, menar Rune Brandinger. Styrelsen måste vara rustad att tänka i de banorna.

Rune Brandinger har operativ erfarenhet som koncernchef, bland annat ledde han den medlemsägda skogsjätten Södra under sju år. Därutöver har han arbetat i ett 50-tal styrelser, ofta som ordförande och i ett flertal fall i börsbolag. Inte minst hans författarskap i ämnet och föreläsningar har fått honom att ta ställning till hur styrelser ska komponeras för att bli maximalt effektiva.

”Styrelser ska vara små, max sju personer, och företräda olika kompetenser. En kamrertyp liksom motsatsen, fritänkaren. Ordförandens roll är att få ytterligheterna att trivas ihop och uppskatta varandras insatser. Det räcker att ordförande har vd- eller koncernchefserfarenhet. Den behövs för att matcha vd:n i företaget. Övriga ledamöter ska företräda andra unika kompetenser.”

”Det är som att komponera ett fotbollslag”, menar Rune Brandinger.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.