Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Social housing kan stärka staden"

Staffan Åkerlund skriver om trender kopplade till bostadssituationen i New York City.

Publicerad: 27 april 2016, 07:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristsocial housing

Sedan en vecka tillbaka pågår en angelägen utställning på Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm som tar greppet om bostadspolitiken under de hundra åren som förflutit sedan 1917. Utställningen har redan lockat till sig besökare och studiebesök från bostadsbolag, byggare och myndigheter och många fler lär det bli de kommande månaderna.

Flera frågor från bostadsnödens 1917 är lika påtagliga 2016. Rekordåren efter andra världskriget och miljonprogrammet med dess småhusboom kan ses som en närmast idyllisk period i jämförelse med hur alla bostadsfrågor står på högkant i dag.

I vilken omfattning ska vi bygga tillfälliga bostäder? Hur ska de finansieras? Var kan de byggas? Hur fungerar byggandet med behoven av ett bättre integrerat samhälle sett till bostads- och arbetsmarknaden?

Social housing har varit frånvarande

På utställningen finns tankeväckande nedslag i de 99 efterföljande årens bostadspolitik. I mindre skala prövades social housing i form av barnrikehus för dem som inte klarade den ordinarie bostadsmarknaden, en lösning som övergavs och ersattes 1945 av generella stöd för boende med bidrag och lån.

Sedan dess har tanken på social housing i stort varit frånvarande i Sverige.

Så hur ska man gå tillväga för att bygga de nödvändiga nya bostäderna där den bästa ekonomiska tillväxten och därmed den bästa arbetsmarknaden finns?

Historiskt hög nivå

Under våren ska Byggindustrin granska några initiativ på den amerikanska bostadsmarknaden. I New York City har för första gången på decennier fler människor flyttat in i staden än som har flyttat ut. Urbaniseringen med riktning mot New York City är en trend på en historiskt hög nivå.

Baksidan är att 50 000 personer nu bor på stadens tillfälliga boenden och härbärgen – till höga kostnader för staden.

Bostadsmarknaden i NYC som är en av de mest reglerade i världen har under senare år fungerat dåligt med hyrorna på rekordnivåer och boendekostnader till fantasisummor.

I mars i år sjösattes en reformerad modell som siktar på att lösa den svåra ekvationen för en majoritet av befolkningen där stigande boendekostnader drar ifrån inkomsterna. Många av de nya jobben som skapas finns i servicejobb och låglönebranscher.  För staden gäller det att både kunna ha Wall Street och vara en fungerande stad för de 99 procenten som demonstrerade med ”Occupy Wall Street”.

Attraktiv modell

Ett omfattande program för social housing ska de närmaste åren producera hundratusentals nya bostäder för hushåll med låga inkomster.

Staden räknar med att det den satsar på sina bostadsprogram i längden kommer att löna sig genom att förstärka en positiv spiral där stadskärnor rustas upp och skattekraften ökar totalt sett.

En modell som prövats tidigare kommer i flera varianter att användas där byggrätter för privata byggherrar villkoras. I utbyte mot att en viss andel bostäder med låga hyror, kanske en femtedel av bostäderna i projektet, får övriga produceras på marknadens villkor. Modellen har visat sig vara attraktiv för såväl byggherrar som för staden.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.