Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Som om alla läser Hans Linds senaste"

Hur ska vi tolka tystnaden från bostadssamtalen, undrar Staffan Åkerlund.

Publicerad: 25 maj 2016, 08:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur blir det med bostadssamtalen? Om ett par veckor är det meningen att regeringen och oppositionen ska leverera den politiska lösningen på vad som krävs för att nå bostadsbalans. Det kräver att man kan bygga för den majoritet som har råd att betala för sitt boende i attraktiva lägen och för att lösa rekryteringsproblemen för snabbväxande framtidsföretag i likhet med Spotifys profil.

TT, tidningarnas telegrambyrå, rapporterade i måndags om hur brittiska BBC uppmärksammar den extrema bristen på bostäder i Stockholm.

”Den svenska huvudstaden kan vara en av jordens mest åtråvärda platser att bo i för en utlänning, men när du fått drömjobbet kommer du att upptäcka en lång rad problem”, konstaterar BBC och exemplifierar med den 27-åriga ingenjören Maeva Schaller som bott i nio lägenheter sedan hon flyttade från Grenoble för sex år sedan.

Politiska tillkortakommanden

BBC menar att strikta byggnormer, politiska tillkortakommanden och brist på investeringar har gjort att Stockholm inte har kunnat parera den rekordstora inflyttningen som rådde redan före tillströmningen av asylsökanden.

Det ligger självklart mycket i detta konstaterande. Det är lite smickrande att Stockholm på detta sätt lyfts fram av ett globalt brittiskt medieföretag med hemmabas i finansvärlden centrum, London. Skulle bostadssökande vara svårare i Stockholm än där?

Tyvärr är nog svaret ja. London är dyrt, London är svårt – men inte omöjligt, det vet den mycket stora svenska befolkningen i staden. Det går trots allt att flytta till det brittiska drömjobbet.

Går det att bygga billigt?

Nu ställs den svenska bostadsmarknaden – det råder bostadsbrist i en majoritet av kommunerna inför ett tryck som Storbritannien i högre utsträckning än Europa i övrigt blockerar – den omfattande flyktinginvandringen.

Alla dessa kommuner måste välsignas med konkreta resultat av bostadssamtalen.   Utmaningarna är betydande. Inom några år riskerar vi ha närmare en miljon invånare som lever på inkomster från de olika försörjningssystemen. Betalningsförmågan för boendet förblir liten.

Går det att bygga billigt för att klara flyktinginvandringen? Eller för studenter på studielån, unga på väg ut på första jobbet eller fattigpensionärer som behöver bo billigare på gamla dar?

Låginkomsttagare har det värst

I bostadsbristens Sverige är det låginkomsttagare som har det värst, skriver professor Hans Lind, KTH, i boken ”Åtkomliga bostäder” som kom ut på SNS Förlag tidigare i år. Den föreslår att det måste byggas bostäder som inte är attraktiva för höginkomsttagare, för att låginkomsttagare ska kunna hitta en bostad.

Det handlar om att det nu är nödvändigt att ta ett samlat grepp om byggande, renovering och möjligheterna att få tag i en bostad i det befintliga beståndet. En etta för 4 000 kronor eller en trea för 6 000 på maximalt en timmes resväg från jobb är fullt möjligt om man tar sig an utmaningarna.

Ska vi tolka tystnaden från bostadssamtalen som att alla sitter och läser Hans Lind?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.