Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Steg mot bättre byggprocess

Mycket talar för att 2013 blir det stora genombrottsåret för bim. Flera parallella händelser pekar i den riktningen. Det känns hoppfullt.

Publicerad: 31 oktober 2012, 15:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dels har användningen i olika delar i företagen och byggprocessen vuxit under det gångna året, dels har det fallit ytterligare några pusselbitar på plats.

Den första handlar om ett beslut från fem stora statliga byggherrar och fastighetsförvaltare som nu är överens om att tillsammans främja utvecklingen och användningen av bim i sina byggprojekt och i sin fastighetsförvaltning.

Sedan tidigare har ju Trafikverket mycket tydligt drivit på i samma riktning i sin roll som största offentliga upphandlare på anläggningssidan.

Den andra pusselbiten är arbetsrättslig.

I förra veckan föll domen i Arbetsdomstolen i konflikten mellan Svenska elektrikerförbundet  och tre installationsföretag – Browik installation, Midroc och Bravida – om kontrollavgifter för oorganiserade montörer.

I långa stycken använder sig en helt enig Arbetsdomstol av en analys av Evaldssondomen som Europadomstolen gav i början av 2007. Grundläggande är här Lagen om den europeiska konventionen för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

I Evaldssondomen  menade Europadomstolen att de oorganiserade byggnadsarbetarnas rättigheter kränktes om företag gjorde avdrag på lönen för Byggnads granskningsarvoden eftersom betydande delar av dessa avdrag användes till allmänfacklig verksamhet.

De oorganiserade hade därmed rätt till hela sin lön – utan avdrag.

Det var ursprungligen Sveriges byggindustrier, därefter Svenskt näringsliv, som drev målet och principfrågan i AD med argumentet att avdrag för granskningsarvoden var oförenligt med oorganiserade arbetstagares negativa föreningsrätt, det vill säga rätten att stå utanför facket.

När Europadomstolen tog upp frågan koncentrerade den sig på frågan om vem som äger rätten till lönen. Det var för de oorganiserades del dessa själva, inte facket, enligt domstolen.

Genom att Europakonventionen sedan 1995 också är tvingande svensk lagstiftning, kunde Europadomstolen fälla svenska staten som tillät en ordning där kollektivavtal tilläts vägra tyngre än tvingande svensk lagstiftning till skydd för äganderätten.

Domen bröt i ett slag Byggnads möjligheter att finansiera sin verksamhet med hjälp av de omkring 300 miljoner som byggföretag dittills hade betalat i granskningsarvoden varje år.

Elektrikerna fortsatte – trots Europadomstolen – att driva sin motsvarighet till Byggnads granskningsarvoden.

Nu har en enig AD sagt sitt och dömer Elektrikerna att betala fyra miljoner kronor till EIO och installationsföretagen för dessas rättegångskostnader.

Vad har detta med bim att göra?

Egentligen allt. Ska bim fungera optimalt hela vägen måste också de mest konfliktsugna facken för de yrkesgrupper som deltar i byggprocessen samverka för att stärka de svenska företagens konkurrenskraft. Bim har den potentialen. Arbetsfred och progressiva fackförbund har samma effekt.

Elektrikerförbundets nederlag i striden om vad som gäller – kollektivavtal eller Europarätten och svensk lag – är ett stort steg framåt för en bättre byggprocess.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.