Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Subprimelånens comeback!

Tio år efter Lehman Brothers-kraschen.

Publicerad: 19 september 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det många av oss minns bäst från upptakten till Lehmankraschen är den starka kopplingen mellan rallyt för bostadspriser och en lånemarknad som tilläts galoppera på gränsen till att skena.
Att staten på federal nivå skulle ha ett ansvar för att ge människor tak över huvudet har anor som sträcker sig tillbaka till den stora depressionen.
I mer modern tid levde tanken vidare i de två federala systemen Fannie Mae (Federal National Mortage Association) och Freddie Mac (Federal Home Loan Mortage Corporation).

Två feta jättar

Den amerikanska finans- och nyhetstjänsten Bloomberg har beskrivit uppläggen för de två snarlika systemen som två lyckliga och feta jättar som tillåtits  dominera bolånemarknaden decennium efter decennium.
När bostadsbubblan växte fram 2001–2007 göddes den också av att raskt stigande huspriser var en sedelpress. Med hus som säkerhet öppnade sig en hel värld av konsumtionslån - till bilar, resor, prylar. Goda tider på lånad tid.
Lehmankraschen 15 september 2008 satte världsekonomin i gungning med globala konsekvenser för länder, företag och individer.


Massiv räddningsinsats

För USAs del betydde det en massiv räddningsinsats till en kostnad av närmare 190 miljarder dollar, i svenska kronor omkring 1 800 miljarder kronor. Och staten tog över ägandet från aktieägarna i de två bolagen.
Det har sedan 2016 återställt de två bostadskreditjättarna till forna lycko- och fetmanivåer. De är tillbaka på banan med sina  bostadsobligationer, på nytt lika säkra papper som före kraschen.
Bankerna har säkrats, ny lagstiftning på plats inklusive ett visst ökat konsumentskydd. Fannie och Freddie är mycket lönsamt sedan skattebetalarna tog notan.
Därför är det logiskt att Donald Trump, fastighetskungen sedan i somras, planerar att låta presidenten med samma namn åter privatisera de bägge bolånejättarna.

Bolånemarknaden breddas

Den finansiella muskeln hos både Fannie Mae och Freddie Mac är att staten fortfarande garanterar bolånemarknadens stabilitet med särskilt ansvar för de betalningssvaga att klara av sina räntekostnader.
Men framför allt betyder de statliga garantierna att hela bolånemarknaden breddas när allt fler hushåll nu återigen har fått det lättare att få lån. Efter Lehman-kraschen fördjupades bostadskrisen när hundratusentals hushåll fick lämna tillbaka husen till bankerna. Husvilla men skuldfria för huslånen.
När husmarknaden efter några år så smått började återhämta sig, fanns det gott om hus att köpa till mycket rimliga pengar. Det finns alltid de som tjänar på en marknad som satt sig.

Statliga garantier

Hur är denna rundgång möjlig efter en så omfattande systemkollaps?
Det enkla svaret ligger i de statliga garantierna som möjliggör för icke bankmässiga hushåll att alls få lån och dessutom till villkor som är långt förmånligare än de vanliga. Fannie Mae och Freddie Mac är tillbaka på banan med sitt glada budskap att subprimelånen lever och har hälsan.
Det är föga uppmuntrande för alla som slickat sina sår sedan 2008. Fastighets- och lånemarknaderna borde aldrig vara så tydligt grundade på skattebetalares ofrivilliga garantier.
När Sverige så småningom får en ny regering värd namnet så måste den typen av insikter vara vägledande i jakten på en ny bostadspolitik.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.