tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ta Jan Jörnmarks varning på allvar

Den verkliga faran för Sverige är återregleringen av bostadsmarknaden.

Publicerad: 17 januari 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När Jan Jörnmark, välkänd författare och ekonomhistoriker på debattplats i Dagens Industri under fyra mellandagar i julas utvärderade hur politiska och ekonomiska beslut förändrar och stöper om städer, redovisas samtidigt ett facit som bör ingå i beslutsunderlag för framtida stads- och samhällsbyggande.

Redan i första avsnittet med den dramatiska rubriken ”När staden dog”, satte han tonen. Innanför tullarna i Stockholm försvann fram till 1980 halva befolkningen under egfterkrigstiden. För den del som blev kvar ökade medelåldern kraftigt. Stadens ekonomi utvecklades katastrofalt och infrastrukturen användes ineffektivt.

Sund återhämtning

Utvecklingen därefter har varit en sund återhämtning – tack vare ett fritt prisbildningssystem, beskriver han i sin andra artikel, ”Stadens återkomst”, där han med ny historisk statistik visar hur det mellan 1995 och 2015 inte finns något enda område som tappat befolkning.

I stället har avregleringen av bostadsmarknaden och den explosiva utvecklingen för  det ägda boendet återbefolkat Stockholm. Utvecklingen har varit likartad i Malmö och Göteborg.

Sund utveckling

Det är en i allt väsentligt sund utveckling, menar Jan Jörnmark. För första gången i modern tid har bostäder prissatts. Att bostadspriserna har rusat sedan bostadsrättens entré i stor skala sedan 1980-talet ska inte tolkas som att en bostadsbubbla växt fram, det är en marknadsreaktion på att tillgången på bostäder i attraktiva lägen är så mycket färre än efterfrågan.

Jörnmark beskriver det som hänt som ”det som sannolikt varit den viktigaste strukturomvandlingen i svensk ekonomi det senaste seklet”.

De som varnar för en bubbla bär ett tungt ansvar när detta driver fram felaktiga politiska beslut och därmed en verklig ekonomisk kris.

Resonemangen bygger på samma grundfakta som analysföretaget Evidens i en serie rapporter tillsammans med Veidekke redovisat de senaste åren. Hushållens ökande skuldsättning överträffas av samma hushålls förmögenhetstillväxt. I praktiken har hushållens sammanlagda sparande aldrig varit högre.

Återreglering verkliga faran

Den verkliga faran för Sverige är när regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen sammantaget håller på att återreglera bostadsmarknaden. Effekterna kan bli dramatiska. Av fjolårets höga svenska tillväxt berodde en tredjedel på det rekordstora antal bostäder som var under produktion.

Det vi ser för närvarande är en bostadsmarknad som satts i svängning av politiskt initierade beslut. Regeringen och dess myndigheter har slagit till bromsarna. Bolånetak och de i flera steg skärpta amorteringskraven håller på att övertala bostadsmarknaden och hushållen att det är fara på taket.  En begränsning för ränteavdrag skulle också påverka.

Den genomreglerade bostadsmarknaden orsakade den statsfinansiella katastrofen i början av 1990-talet, menar Jörnmark.

”Ska vi ge oss in i samma äventyr en gång till innebär det i alla fall att vi har fördelen av att känna till det sannolika utfallet på förhand.”

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev