Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Tillbaka till rötterna

Nu återuppstår artikelserien Årets byggen men med namnet i singular, Årets bygge. Skälet till det är att vi med hjälp av en jury i mars 2013 kommer att ena oss kring ett projekt som får symbolisera det samlade byggåret i all dess rikedom och mångfald.

Publicerad: 6 september 2012, 13:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under 20 års tid, fram till och med 2005, gjorde Byggindustrin exempel på årets bästa byggprojekt till spännande journalistik. Idén till detta kläcktes av tidningens dåvarande chefredaktör Karl-Erik Synnemar tillsammans med tidningens rådgivande kommitté.

Där återfanns namn som konsthistorikern Teddy Brunius, adjungerade professorn, japankännaren och kvalitetsentusiasten Sten Jacobsson, Chalmers, Lars Ranhem, civilingenjör och konsult liksom teknologie doktorn och konsulten André Teikmans.

Redaktör och sammanhållande för det som började som ett specialtema, Årets byggen, var författaren och journalisten Olle Vävare. Från början var det inte en tävling, utan enbart en artikelserie.

Det var efter flera år som projektet utvecklades och spetsades till med en ordentlig dos tävling. Så småningom ledde detta vidare till bygg-gala på Cirkus på Djurgården i Stockholm, byggsektorns motsvarighet till filmens Oscarsgala.

Detta sista inslag var mycket trevligt men blev en gökungen i både tidningens och flera sponsorers budgetar. En lågkonjunktur knäckte galan. Och kanske var det bäst så. Då.

När artikelserien nu återuppstår har vi för tydlighets skull valt singularisformen Årets bygge av det skälet att vi med hjälp av en jury i mars 2013 kommer att ena oss kring ett projekt som får symbolisera det samlade byggåret i all dess rikedom och mångfald.

Det är mycket stimulerande och tankeväckande att läsa Olle Vävares presentation och programförklaring från november 1985:

”Bland de många byggnader och anläggningar som entreprenadföretagen utför varje år kan man urskilja några som är speciella och därmed skiljer sig från mängden. Det kan vara projekt med mycket speciella förutsättningar, med ovanligt krävande konstruktions- och produktionsinsatser, med unika funktionskrav eller projekt som ställer entreprenörens kompetens och mångsidiga kunnande på särskilt svåra prov. Några sådana projekt har valts ut för detta nummer av Bygg Special. Den bedömningsgrupp som gjort urvalet har försökt att inte falla för frestelsen att bara ta med ”vackra” objekt, utan har haft föresatsen att i denna tidskriftsrevy dokumentera sådana byggnader och anläggningar som visar spännvidden i byggföretagens verksamhet och branschens tekniska kompetens.”

Vi skulle utan vidare kunna använda det mesta i Olle Vävares programförklaring till vår egen artikelserie modell 2012. Med det tillägget att vi nu också sätter själva byggprocessen i fokus och därmed honorerar byggherrar, arkitekter, konsulter, entreprenörer och installatörer, kort sagt hela teamet bakom projekten.

2012 års motsvarighet till ”Rådgivande kommittén” är juryn bakom artikelserien Årets Bygge.

Ordförande är Mårten Lindström, civilingenjör med en av byggsektorns längsta CV, Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, Malin Lövsjögård, vd för Svensk Betong, Staffan Carenholm, förre förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, Erik Hellqvist, vd för Svensk Byggtjänst, Magnus Everitt, Vvs-företagen och undertecknad, Byggindustrin.

Tidningen väljer ut ett nytt projekt som i och med publiceringen blir nominerad till utmärkelsen Årets Bygge och föremål för juryns

utvärdering.

Här ryms stora och små projekt, husbyggnad såväl som anläggning och genomförda runtom i landet under 2012. Alla har det gemensamt att de är goda exempel på det bästa byggsektorn gemensamt förmår.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.