Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Tio dagar kvar till Byggriksdagen

Leif Stridh, Sveriges Byggindustriers styrelseordförande, betonade härom veckan kriterier som rekryteringsgruppen satte högt när BI:s nye vd Ola Månsson valdes ut framför alla andra högt kvalificerade kandidater.

Publicerad: 12 oktober 2010, 10:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Han betonade särskilt förmågan till ledarskap, förändringsbenägenheten, öppenheten liksom ett väldokumenterat intresse för etik- och moralfrågor.

Att just dessa ledaregenskaper anses så viktiga för byggsektorn är ingen slump. Vecka efter vecka avslöjas det nya skandaler, nu senast muthärvan i Göteborg. Och så har det sett ut år efter år.

Om detta finns det mycket att säga. Men det grundläggande är ändå att brottslighet alltid är brottslighet och ska beivras. Men lika viktigt är att få proportionerna rätt. Byggsektorn fungerar. Och den gör det tack vare hundratusentals engagerade och motiverade medarbetare. Här finns både spetskompetens och gediget hantverk.

Här finns också alla de goda idéerna som leder till lyckade husprojekt och ändamålsenlig och framtidsbejakande infrastruktur. På så sätt är byggentreprenörerna i BI en stor del i den större bilden – som handlar om samhällsbyggande.

Om mindre än två veckor, 26:e oktober, är det Stora Samhällsbyggardagen i Stockholm (Münchenbryggeriet) med ett nytt och innovativt grepp: man inrättar Sveriges första byggriksdag.

Beslutsfattare i alla de delar som arbetar med bygg, antingen de är entreprenörer, politiker, arkitekter, byggmaterialtillverkare och konsulter har bjudits in att delta i ett interaktivt rådslag kring branschens framtids- och utvecklingsfrågor.

Hittills har över 200 av samhällsbyggarsektorns beslutsfattare (se Byggindustrin 31-2010, som utkommer 15 oktober) anmält att de ska delta. Och det är viktigt. Det de kommer att diskutera kan komma att påverka byggsektorn i många år framåt.

Sveriges Byggindustrier har i likhet med övriga intressenter bakom Samhällsbyggardagen ett högt satt mål – att skapa en samhällsbyggarsektor i världsklass.

För att nå dit kan ingen stoppa huvudet i sanden eller blunda för verkligheten när den är obehaglig. I stället handlar det om att identifiera svagheter där de finns och åtgärda dem, att vara öppen för möjligheter som följer av en snabbt föränderlig omvärld och den accelererande teknikutvecklingen.

Det här är faktorer som fått betydelse i tillskapelsen av nya Byggavtalet mellan BI och Byggnads och som därmed lägger grunden till ett nytt kapitel i relationerna mellan två stridsvana kombattanter. Med Byggavtalet handlar de framtida relationerna mellan parterna om hur den svenska konkurrenskraften kan utvecklas.

På samma sätt måste vi ta till oss fråga efter fråga. Hur ska vi klara av att locka till oss de bästa talangerna och skarpaste hjärnorna i konkurrens med alla andra branscher och häftiga arbetsgivare på andra platser runt om i världen?

En av de viktigaste insatserna vi kan göra för att räta ut just den frågan är att omvandla etikfrågorna till vad de egentligen är – etik är själva hårdvalutan på framtidens arbetsmarknad. Etik är det som gör att vi kan lita på varandra, att vi törs göra affärer med varandra, träffa avtal och planera långsiktigt.

En bransch som bygger saker som ska stå och fungera i mer än hundra år framåt måste kunna vara långsiktig i alla led. Utan etik går det inte.

Det är kanske ingen slump att den person som Leif Stridh och hans kamratr i rekryteringsgruppen valde, Ola Månsson, också är engagerad i Samhällsbyggnadssektorns Etiska råd.

I vår stora intervju med BI:s tillträdande vd (Byggindustrin 31-2010) säger Ola Månsson att "Min vision är nu att kraftfullt verka för att få bort epitetet `Sega gubbar´ från svensk byggbransch."

Det kan bara tolkas på ett sätt. "Sega gubbar" var skarp kritik från Statskontorets utredare mot att så lite, eller inget, hade hänt sedan Byggkommissionens betänkande "Skärpning gubbar" i början av årtiondet. Splittring, svag konkurrens och förändringsovilja dominerade, enligt utredarna.

Förändringen har redan inletts. Mycket mer ska det bli. Och Byggriksdagen har en hel framtid att diskutera och rådslå om.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.