Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Trippelnollorna gör entré"

Anders Carlén om millennieskiftet och höstens nya högskolestudenter.

Publicerad: 16 september 2019, 08:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

rekryteringkompetens

Bordet är dukat för en diger trerättersmeny som inte låter skämmas för sig: hummer till förrätt, oxfilé till huvudrätt samt en svulstig pavlova till efterrätt. Nittonhundratal ska strax övergå i tvåtusental och jag, liksom resten av middagsgästerna, är festligt (nåja) uppklädd i Försvarsmaktens uniformsskjorta 87, matchad med ett par grova kängor och nytvättad fältuniform. Ett fåtal av oss bär vapen.

Jag och mina kollegor befinner oss hundratals mil hemifrån, instängda bakom höga försvarsmurar och halvvägs in i vårt fredsbevarande uppdrag i Bosnien-Hercegovina, där varje dag är en upprepning av den föregående. Just i kväll däremot är det dock andra regler som gäller, vi pratar trots allt om århundradets händelse – millennieskiftet. Världen över laddar man för fest och jordens undergång i form av ettor och nollor. Så även vid Camp Oden, öster om Sarajevo. Så här i efterhand kan jag konstatera att det förvisso blev en väldigt trevlig kväll, men att det skulle ha varit århundradets händelse vete tusan. Snarare ett klassiskt nyår ... minus pizza dagen efter.

Att det gått snart 20 år sedan dess verkar fullständigt osannolikt, men dessvärre är det helt i sin ordning. Höstens blivande högskolestudenter är nämligen trippellnollor, och de första i sin generation att skriva in sig vid landets lärosäten. Men de är också en ny typ av arbetstagare som ställer helt andra krav på sin blivande arbetsgivare. Lön är förvisso viktigt, men lika starkt väger de värderingar som du och ditt företag står för, på riktigt. Lägg till kraven på en digitalt avancerad arbetsmiljö samt en förväntan om att morgondagen aldrig är en upprepning av den tidigare, och du anar sannolikt att det finns lite att fundera över.

Med start på sidan 18–24 kan du läsa mer om nästa generations arbetstagare, men också vilken kompetens kolleger i branschen söker.

Till sist. Få betongbyggnader är lika starkt förknippade med landets kriminella fauna som Kumlaanstalten. På sidan 50–54 berättar vi hela historien om fängelset på Närkeslätten.

Vill du läsa?

Du som är prenumerant hittar Byggindustrins majnummer här.

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

rekryteringkompetens

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.