Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Tunga byggfrågor präglar Almedalen"

Staffan Åkerlund: "De tyngsta debatterna i Almedalen kommer att kretsa finansiering".

Publicerad: 26 juni 2015, 10:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I fjol försökte dåvarande Alliansregeringen vända valvindarna genom att lansera Sverigebygget som en helhetslösning som kopplar samman utbyggnaden av infrastruktur, bland annat stora satsningar på nya höghastighetståg mellan storstäderna, med bindande åtaganden från kommunernas sida att garantera byggbar mark och leverans av nya bostäder.

Den rödgröna S-MP-regeringen har sedan dess övertagit grundidéerna under namnet Sverigeförhandlingen och driver sedan i höstas planerna vidare. Partipolitiskt är frågan i årets upplaga av Almedalsveckan en enande faktor över i stort sett hela det politiska landskapet som knappast någon sakfråga tidigare.

Däremot växer frågorna kring hur finansieringen av byggplanerna ska ordnas och detta har potential att bli den stora skiljevägen och en av de mest omstridda frågorna. På socialdemokraternas kongress i maj i Västerås var den tydligaste signalen partiets vilja till öppenhet att pröva och utvärdera i stort sätt allt. Så stor bedömer man riskerna med bostadsbristen vara samtidigt som förhoppningarna på byggbranschen som jobbskapare sällan har varit högre.

Sedan årsskiftet har till exempel infrastrukturministern Anna Johansson sagt sig vara öppen att överväga OPS-lösningar, offentlig-privat-samverkan, i finansieringen av lämpliga infrastruktursatsningar.

På kongressen öppnades också för att engagera AP-fonderna att tillåtas investera delar av pensionsspararnas pengar i byggandet.

LO har för sin del propagerat för att det nu är rätt tid att ge den svenska tillväxten och jobbmarknaden en kickstart genom att staten lånefinansierar delar av byggandet, något som finansminister Magdalena Andersson åtminstone inledningsvis värjer sig mot av statsfinansiella skäl.

Flera av de allra tyngsta seminarierna och debatterna i veckan kommer att kretsa kring dessa centrala finansieringsfrågor. Vem eller vilka ska stå för investeringarna? Vad blir hushållens framtida möjligheter att köpa sina bostäder om nya amorteringsregler blir obligatoriska snarare än en förhandlingsfråga mellan långivare och låntagare? Kommer de att ha marginaler om både skatter och räntor stiger? Och är det verkligen rätt tid att begränsa avdragsrätten för bostadslån som allt fler ekonomer anser?

Vem ska finansiera byggandet av billiga hyresrätter i närheten av de starkaste arbetsmarknaderna? Går sådana projekt ens att genomföra?

Ovanligt många byggföretag är på plats med egna arrangemang eller som deltagare i olika debatter. Många av de ovan skissade frågeställningarna är sannolikt direkt konjunkturpåverkande för deras del. Det finns alla anledning för dem att bevaka de signaler som ges under Almedalen från politikerhåll liksom att försöka påverka politiker genom att delta i debatter, argumentera och bilda opinion.

Andra för byggbranschen mycket centrala frågor kommer givetvis att handla om regeringens planer att skära ned på Rot- och Rut-avdragen, som byggbranschen menar är lönsamma och självfinansierande för staten i takt med att allt fler har lämnat svartekonomin och därmed blivit beskattningsbara.

Många kan vittna om att hushållen i stort sett har slutat att fråga efter kvittolösa tjänster, vilket gör det möjligt för vita byggföretag att få byggbeställningar från hushåll och även mindre seriösa bostadsrättsföreningar som tidigare inte dragit sig för svarta eller grå affärer på området.

Byggandet och driften av fastigheter är också en av de mest miljöpåverkande verksamheterna som finns i landet. Att det är ett faktum som kommer upp i miljöseminarier är ett av de säkraste korten. Här är många byggföretag dock numera väl förberedda genom egna satsningar.

Detta är av intresse både för en bred, alltmer miljömedveten allmänhet som för politiska makthavare. Vägval inom byggsektorn har sommaren 2015 kanske större betydelse än under något enskilt år tidigare.

Med mera, med mera.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.