Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Upp till kamp!"

Anders Carlén om landets största aktion av civil olydnad.

Publicerad: 20 juni 2019, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Begreppet trädkramare gjorde entré i början av 70-talet när indiska storbolag började avverka skog vid foten av Himalayas sydsluttningar. Med svår jorderosion som följd krävde bönderna i området att avverkningen skulle upphöra, men när det inte hände reagerade familjerna i stället med att omfamna stammarna och på så sätt förhindra skogsarbetarna att utföra sina jobb. Avverkningen upphörde, bönderna fick behålla sin jord och ett nytt ord för fredligt motstånd skulle senare göra entré i Svenska Akademiens Ordlista.

Till Sverige kom trädkramarrörelsen först tio år senare i samband med bygget av motorvägen längs E6:an på väg mot Uddevalla. Infrastruktursatsningen, som var en del av det så kallade Uddevalla-paketet, innehöll förutom motorvägen också löftet om en Volvofabrik i nämnda stad. Ett par år tidigare hade den dominerande arbetsgivaren på orten, Uddevallavarvet, lagts ner och det här var räddningen som alla väntade på, men – skulle det visa sig – inte till vilket pris som helst.

En rad aktioner sjösattes under de kommande åren, från demonstrationer och flygblad till utställningar och tidningsartiklar, men utan framgång – och 1987 vann Vägverkets arbetsplan till sist laga kraft och arbetet kunde påbörjas.

Inspirerade av de indiska böndernas trädkramaraktion begav sig ett hundratal demonstranter till ett skogsparti där avverkningen just hade påbörjats och omfamnade strategiskt viktiga stammar. Först en vecka senare kunde polisen plocka bort dem, varav flertalet befann sig högt uppe bland trädtopparna.

Demonstrationstekniken skulle bli ett återkommande inslag under bygget av E6:an, och vid invigningen några år senare hade närmare 420 trädkramare dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten – och tilltaget är i och med det landets största aktion av civil olydnad.

På sidan 64 i juninumret av Byggindustrin berättar Byggindustrins Anders Siljevall om ytterligare sju byggprojekt som fått folkets raseri mot sig.

Till sist. Den här månaden växlar vi friskt mellan dåtid och framtid när vi i ena stunden följer Stina Lindéns spännande arbete med att renovera fasaden på Stockholms slott (sidan 28) och i den andra lär oss allt om artificiell intelligens (sidan 36).

Vi ses om en månad!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.