Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Uthyrningslagen en triumf för SD

I förra veckan klubbades den flitigt debatterade uthyrningslagen igenom i riksdagen och träder i kraft om en knapp månad. Lagen ska ge samma rättigheter åt inhyrda som de som är direkt anställda i företagen.

Publicerad: 6 december 2012, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Politiskt sett är det en framgång för Byggnads med LO i ryggen. Innehållet i den nya lagen har starkt präglats av hur debatten har förts kring framför allt utländsk arbetskraft och deras villkor i Sverige. Argumenten har utformats som att striktare reglering av bemanning och större inflytande för facken är bästa skyddet mot att utländsk personal får arbeta under orimliga förhållanden.

På så vis har den nya lagen, långsamt och mödosamt lotsats igenom arbetsmarknadsutskottet och riksdagen och fram till beslut. Frågan om bemanning var en starkt enande fråga för de rödgröna partierna men det som fällde avgörandet var Sverigedemokraternas uppbackning av linjen att införa begränsningar för bemanning. Allianspartierna var tvungna att kompromissa på flera punkter om det alls skulle bli en lag.

Uthyrningslagen är det svenska införandet av EU:s bemanningsdirektiv som kom för ett par år sedan och som alla medlemsländer är tvungna att göra till en del av sina nationella rättsordningar.

Grundprincipen i den nya lagen är att en bemanningsanställd ska ha minst samma rättigheter när det gäller arbets- och anställningsvillkor som om personen anställts direkt i det inhyrande företaget. Det gäller arbetstider, löner, övertid, skydd mot diskriminering, raster och semester bland annat.

Samtidigt med införandet av uthyrningslagen görs flera lagändringar som gör det möjligt för facken att ta till stridsåtgärder för att tvinga fram svenska kollektivavtal.

Det är framför allt dessa stärkta maktmedel som lagen lägger i händerna på facken som debatterats. Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström har hävdat att den svenska översättningen av EU:s direktiv är en felöversättning. I lagen står det nu att lagen ska ”skydda arbetstagare” medan direktivet i sina originalspråk talar om ”skydda uthyrda arbetstagare”.

Det kan synas som en minimal skillnad men Henrik Bäckström och bemanningsföretagen har en jättepoäng. När EU-domstolen fällde sina avgöranden i Lavalmålet och Rüffertmålet, bägge tidigt 2007, var det tillämpningar av EU-principerna om friheter på den inre marknaden för invånare i unionen.

I praktiken gjordes det i dessa två grundläggande mål avvägningar mellan en eftersträvad ökad konkurrens mellan företag inom hela unionen och enskilda människors rättigheter. I Lavalmålet var den centrala frågan Byggnads konflikträtt för att tvinga fram svenska kollektivavtal. I Rüffertmålet var det en tysk delstats villkor att ett upphandlat byggjobb måste utföras på tyska kollektivavtals villkor. I bägge fallen ställde sig EU-domstolen på de utländska företagens sida. I Rüffertmålet var det tydligast.

Polska löner i Tyskland skulle på sikt gynna hela EU när polska företag på detta sätt fick arbeta i Tyskland. Polska löner skulle stiga och fria rörligheten över alla gränser bidrar därmed till utjämning uppåt.

I det perspektivet ter sig den nya uthyrningslagen och stärkta konflikträtten för facken som en seger för ”Go home”-uppmaningen i Vaxholm 2004. I praktiken är det Sverigedemokraternas första stora framgång i riksdagen.

Byggnads gör nog klokt i att fara varsamt fram med sina nya maktmedel. Det kan bli ett Vaxholm i repris i EU-domstolen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.