Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Utmanaren vindkraft

Vindkraften i Sverige slår rekord. Sedan 2008 har elproduktionen över en tolvmånadersperiod ökat med 50 procent. Från två terrawatt till tre terrawatt, enligt färsk statistik från Energimyndigheten.

Publicerad: 2 november 2010, 13:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Utbyggnaden i Sverige håller med andra ord en mycket hög takt trots att det finns gott om motstånd. Två stötestenar är det kommunala vetot mot ny vindkraft och försvarsmaktens så kallade stoppområden när den anser att vindkraftverk påverkar militär utrustning.

I Europa är utbyggnadstakten också avsevärd. Närmare 40 procent av alla pågående energiinvesteringar görs i vindkraft. Globalt var investeringarna i fjol 31 procent - trots finanskris och recession.

Och det finns goda argument för att fortsätta investeringarna för mycket lång tid framåt.

Främst kanske just det faktum att den är förnyelsebar. Men även själva flexibiliteten är attraktiv i sig. Jämfört med satsningar i andra energislag kan vindkraftverk monteras upp, drivas så länge det är motiverat och därefter enkelt plockas ner om behoven ändras.

Detsamma kan knappast sägas om vattenkraftens dammbyggen eller kärnkraftsverkens mycket långa tidscykler eller investeringarna i nya gruvor och dagbrott för kol eller djuphavsborrade olje- och gaskällor.

Men däremot finns det en hel del annat att överväga kring vindkraft.

Det första gäller skala. En snabb kontroll i Energimyndighetens Fakta och siffror – energiläget 2009, visar det självklara. Förklaringen till vindkraftens fantastiska tillväxttal i Sverige och i världen är att den är mindre än minimal jämfört med all annan energiproduktion.

Den kan växa med femtio eller hundra procent år efter år in i en avlägsen framtid utan att förändra den totala energibalansen på ett avgörande sätt.

Världens utan konkurrens största energislag är kolet som mellan 1990 och 2007 nästan dubblade sin elproduktion från 4 429 terrawatt till 8 217.

Kina, som i år passerade Japan som världens näst största ekonomi efter USA, har sedan årtionden ofta snudd på tvåsiffrig tillväxttakt i ekonomin. Och energibehoven är därför gigantiska. Det inhemska kolet räcker inte på långa vägar.

Kinas importbehov av energi har gjort Australien till världens främste kolexportör och en storskalig utbyggnad av landets kolproduktion pågår. I snitt invigs ett nybyggt kinesiskt kolkraftverk var fjortonde dag med elproduktion motsvarande ett av de svenska kärnkraftverken.

Femte största energislag bakom elproduktion är oljekraftverk. Men där har utvecklingen backat något också i absoluta tal. Från 1 236 terrawatt 1990 till 1 114 sjutton år senare. Det betyder att kolet som bara var fyra gånger större än olja 1990 var åtta gånger större 2007.

Däremot har naturgasen mer än fördubblats under perioden och svarar 2007 för lika stor elproduktion som kolet gjorde 1990. Även kärnkraften har ökat med nära 40 procent under samma tid men svarar 2007 för tre fjärdedelar så mycket som naturgasen.

Globalt sett har vattenkraften vuxit med omkring 50 procent, från drygt 2 000 terrawatt till 3 000.

Först på sjätte plats i betydelse för elproduktion hamnar kategorin övriga, varav vindkraften dominerar. 1990 producerade vindkraften globalt sett 166 terrawatt. 2007 hade produktionen fördubblats till 358. I så måtto blåser sannerligen inte utvecklingen i vindkraftens väg.

Även om Sverige anses synnerligen lämpligt för vindkraft och tekniken kan bli en stor svensk exportgren så ingår vindkraften i en global ekonomi där man ska tävla mot oändligt större energislag. Och Energimyndighetens statistik visar att det inte ens går sådär. Kolet växer på ett enda år lika mycket som den totala globala vindkraften lyckats bygga upp i produktionskapacitet sedan branschen skapades för årtionden sedan.

Det är inte märkligt att Köpenhamnskonferens misslyckades.

Men inget av detta är ett argument mot vindkraft. Vindkraften är fantastisk. Det är bara det att uppgiften för världens vindkraftsbyggare är så gigantisk.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.