Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"VA-tekniken är värd all sin uppmärksamhet"

Fysisk och mental närhet till sitt universitet är vitaliserande för många städer.

Publicerad: 31 oktober 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fysisk och mental närhet till sitt universitet är vitaliserande för många städer runt om i Sverige. Och om  universiteten  sinsemellan dessutom samverkar  och på olika sätt  samarbetar med aktörer i sin omgivning som företag och samhälle så ökar samhällsnyttan och därmed individens nytta mångfalt.
Luleå Tekniska Universitet, ett av fyra samverkande bygg-universitet, är ett belysande exempel. I dagarna firar universitetet att universitetsämnet VA-teknik instiftades för 25 år sedan.
Under två dagar, 7-8 november, uppmärksammas det genom att universitetet, Svenskt Vatten och Dag och Nät håller konferens om framtidens vattenfrågor, VA-system 2.0.
”Behovet av forskning och samverkan mellan olika VA-aktörer var stort redan för 25 år sedan. Idag är det ännu större om vi ska klara av de utmaningar vi nu står inför”, menar Maria Viklander, professor i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet.
2018 vann Luleå Byggindustrins stora pris för Årets Bygge 2018 med Östra Länken, det stora VA-projektet som säkrar Luleås befolkningsprojekt under decennier framåt. Det var första gången ett stort projekt inom infrastruktur tog hem priset där framför allt en väl genomförd byggprocess analyseras och utvärderas.

Lyftes upp av kommunalrådet

Två månader senare, i maj, hölls Business Arena för första gången i Luleå med socialdemokratiske kommunalrådet Niklas Nordström som pådrivande deltagare i ett stort antal seminarier där han utan undantag lyfte fram kommunens vägval med Östra Länken-projektet. Att detta hade uppmärksammats och belönats gladde honom och kommunen storligen.
Flera av huvudpunkterna på Business Arena hade perspektivet samhällen i den arktiska regionen.
Det växande Luleå ingår i ett större sammanhang, i en region som utsträcker sig i alla geografiska områden som tangerar Arktis. I dag bor mer än 1 miljard människor i områden med kallt klimat där växande städer i berörda världsdelar på många sätt har likartade utmaningar.

Forskning och utveckling binder samman

Med detta perspektiv är forskning och utvecklingsfrågor liksom befolkningens tillväxtfrågor av större intresse och binder samman norra Sverige, Norge och Finland med Ryssland och Nordamerika.
I Luleå uttrycker universitetet sin syn på regionen och sin egen roll att man kan bidra genom utmaningsdriven forskning och att ”utveckla innovativa och holistiska system speciellt lämpliga för kalla klimat.”
För mig låter ordet holistiskt i detta sammanhang som en kul utmaning för alla ingenjörssjälar.
Forskningens fokus ligger på byggandet av väl fungerande städer med socialt och miljömässigt hållbara system för bostäder, trafik, energi- och vattensystem.
Att bygga och organisera attraktiva städer med bostäder, arbetsplatser, köpcentra och infrastruktur är därmed ett tvärvetenskapligt ämne där många parter måste bidra.
Att Luleå bidrar med spetskompetens inom VA-teknik är ett lysande exempel på universitetsvärldens samhällsbyggande nytta. Detta är mycket väl värt de dubbla jubileumsdagarna i november.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.