Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vad ILO egentligen säger

Laval-målet fortsätter att uppröra Byggnads, Elekrikerförbundet, LO och TCO. Och kan möjligtvis bli en huvudvärk för regeringen.

Publicerad: 5 juni 2013, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I veckan marscherade Byggnads och Elektrikerna tillsammans till Rosenbad för att protestera mot Lavallagen. Dessutom kräver förbunden tillbaka de tre miljoner kronor de gemensamt tvingades betala i skadestånd för att ha orsakat det lettiska byggbolaget Laval un Partneriis konkurs genom sin lockout mot det omstridda skolbygget i Vaxholm.

Facken anser att en rapport från FN-organet ILO i februari ger dem helt rätt i sak. I SvD Brännpunkt 2 juni skrev Johan Lindholm, Byggnads och Jonas Wallin, Elektrikerna att en häxprocess bedrivits mot dem efter EU-domstolens dom i Lavalmålet.

”Men till vår stora glädje kom det för några månader sedan den rapport från FN:s arbetsmarknadsorgan ILO som fullständigt sopar mattan med EG-domstolen och den svenska regeringen och ger Byggnads och Elektrikerförbundet fullständig upprättelse. ILO underkänner Lavallagen och säger att den strider mot internationella konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt”.

Denna uppfattning är ett generande önsketänkande från deras sida och en grov vantolkning av vad ILO skriver i rapporten. Förutom att redovisa LO:s och TCO:s ståndpunkter, den svenska regeringens och Svenskt Näringslivs respektive uppfattningar konstaterar ILO att det inte är dess uppgift att uttala sig om EU-domstolens dom i Lavalmålet var korrekt (rapporten sid 178). ILO:s uppgift är att se om följderna av en sådan dom leder till att arbetares föreningsrätt kränks, vilket ILO-konventionen förbjuder. Detta anser dock inte ILO har skett.

Däremot pekar man på det orimliga faktum att blockaden i Vaxholm var laglig enligt svensk rätt 2004 och att det först med EU-domen 2007 kunde konstateras att den stred mot EU-rätten.

ILO begär därför regeringen går igenom det av Arbetsdomstolen utdömda skadetåndet. Tillsammans betalade Byggnads och Elektrikerna tre miljoner kronor på grund av Lavals konkurs.

I Brännpunktartikeln skrev Johan Lindholm och Jonas Wallin även ”Vi kommer också att skicka brev till samtliga riksdagsledamöter med krav att man omedelbart tar initiativ till att Lavallagen förpassas dit den hör hemma – i papperskorgen. Svensk arbetsmarknad har inte tid att vänta en enda dag till.”

Det är lätt att förstå fackens upprördhet. Både Byggnads och Elektrikerna har haft en unikt stark ställning på arbetsmarknaden. EU-domstolens Laval-dom ändrade i ett slag förutsättningarna.

Det domstolen prövade var hur långt konflikträtten sträcker sig när ett utländskt företag vägrar att teckna kollektivavtal med facken (Laval hade ett eget lettiskt kollektivavtal).

Konflikträtten ligger fast konstaterade EU-domstolen i sin dom 18 december 2007. Men betonade att det gör även EU:s konkurrenslagstiftning. Om konflikträtten kommer i konflikt med konkurrensrätten på EU:s inre marknad – vilket domstolen ansåg var fallet i Vaxholm 2004 – är det EU-domstolens uppgift att skydda den fria rörligheten och konkurrensen.

Det mycket omfattande Byggnadsavtalet kunde därför inte i sin helhet tvingas på ett utländskt företag utan att det skulle få effekt som handelshinder, menade EU-domstolen.

Arbetsdomstolen följde ett par år senare upp målet och fastställde skadeståndet i enlighet med EU-rätten. Det är detta som ILO nu begär att regeringen reder ut.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.