Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Valet handlar om vårt byggande

Publicerad: 12 september 2014, 12:01

Den här gången gäller det att hitta politiska lösningar som inte i sig skapar nya problem.

Ämnen i artikeln:

val 2015bostadsutveckling

Det är inte enbart i Sverige som huspriserna stiger till rekordnivåer. Det är ett globalt fenomen i stora delar av världen. Huspriserna stiger i 18 av de 23 ekonomier som brittiska tidningen Economist regelbundet följer när det gäller bostadsmarknader. ”priserna har stigit högt över taken”, är Economist kommentar. Dock utan att dra slutsatsen att det är en bubbla.

Sverige utmärker sig i dessa mätningar. Dels är den makroekonomiska miljön den bästa. Dels är de svenska hushållens skulder bland de högsta i hela mätningen.

Men statsfinanserna är starka, banksystemet robust och framtidsutsikterna för de bostadsköpande hushållen är fortsatt ljusa. De som söker och köper bostäder i dag är arbetsmarknadens insiders med minimal arbetslöshet och hög kreditvärdighet hos bankerna.

Det betyder inte att allt kommer att rulla på som vanligt med ständigt stigande priser i en uppåtgående spiral ens för de mest och bäst etablerade.

Bostadsmarknadens aktörer är så mycket mer än säljare och köpare. Här finns bostadsproducenterna, bankerna – och den allt påverkande politiken som sätter gränserna genom skatter och avgifter, genom reglerna som styr byggprocesserna och finansieringen.

Förändringarna i någon eller några av dessa parametrar påverkar och får genomslag i de övriga.

I detta nummer ett par dagar innan valdagen 14 september ger vi en exposé över vad partiernas egna röster för förändringar med kommentarer från byggföretagare, ekonomer och experter i olika funktioner i byggprocessen.

I potten på söndag finns Alliansens Sverigebygget som ska knyta samman hela landet med ny infrastruktur och därmed förutsättningar för uppåt 300 000 nya bostäder de närmaste decennierna.

Likartade projekt planeras av de rödgröna partierna. På Sveriges Byggindustriers valseminarium förra fredagen satte Veidekkes Lennart Weiss en siffra på den samlade ekonomiska satsningen på bostadsdelen. 300 000 nya bostäder kommer att kosta 1 000 miljarder kronor med dagens penningvärde.

Den insikten överraskade en hel del av deltagarna i fredags. Bostäderna kommer till största delen att produceras och köpas på den privata bostadsmarknaden på marknadens villkor naturligtvis. Men det betyder också att de måste byggas i tillräckligt attraktiva lägen för att bära sina totala byggkostnader.

Men om en stigande del av bostadsbehoven finns hos stora grupper med svaga ekonomiska muskler som studerande, arbetslösa och migranter, och Sverige fortsätter att öka sin befolkning i samma takt vi har i dag, måste vi hitta lösningar utanför bostadsmarknadens insiders.

Om 2014 års valrörelse var den första i modern tid som lyfte bostadsfrågan till valets prioritet ett, så kan vi redan nu sia om att den kommer att behålla sin position ett antal val framöver. Bra, billiga bostäder i bra lägen ligger också i de växande storstädernas intresse. De är en förutsättning för en fungerande jobbmarknad, för studenters boende och kort sagt – för tillväxt.

Förra gången vi hade samma bokris var åren före miljonprogrammets inledning 1965-66. Två tredjedelar var flerbostadshus i helt nya förorter, en tredjedel var småhus. I paketet ingick mer än själva byggproduktionen och ofta mäktiga kommunala bostadsbolag. Småhusköparna gynnades av mycket generösa ränteavdrag. Några år in på 1970-talet gynnades samma husköpare av urspårade lönerörelser drev upp inflationen till tvåsiffriga nivåer. Husen amorterade sig själva.

Den här gången gäller det att hitta politiska lösningar som inte i sig skapar nya problem. Det är det detta val ytterst handlar om.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev