Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Valet mellan eliten och folket

Fransk politik har förändrats i grunden. Ingenting är sig likt efter söndagens val till Europaparlamentet som gjorde högerextrema Front National till landets största parti.

Publicerad: 5 juni 2014, 07:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fransk politik har förändrats i grunden. Ingenting är sig likt efter söndagens val till Europaparlamentet som gjorde högerextrema Front National till landets största parti.

Den svenske journalisten Tomas Lindbom som publicerar den mycket initierade bloggen Lindbom på franska, skrev dagarna före valet att det inte skulle bli ett vänster-högerval utan ett val mellan den politiska eliten och folket.

Tomas Lindbom menar också att franska politiker inte klarar av att samtala med vanligt folk och att det är detta vi nu sett få sitt genomslag i den franska politiken.

”Det mesta som sker politiskt i Frankrike numera är ett folkets uppror mot överklassen, landsbygdens och de små städernas uppror mot Paris.”

”Sällan framträder skillnaden mellan folket och eliten så påtagligt som i gårdagens samtal. Det var ingen debatt eftersom alla var rörande överens om att ”ur led är tiden” och att bara de bildade och utbildade i Paris sitter inne med svaren”, skrev han för några dagar sedan efter en av de avslutande tv-debatterna före valet.

”Alla konstaterade att kritiken mot EU och euron från partier på höger- och vänsterkanten var populism och – det sades förstås inte högt – folket som röstade på dessa populistiska partier var okunniga eller helt enkelt på ren svenska: dumma i huvudet.”

En tidigare minister under förre presidenten Nicolas Sarkozy, den stridbare utbildningsministern Luc- Marie Chatel, beskriver det i Le Figaro som att Frankrike drabbats av tre samtidiga jordbävningar.

Den första är när folket så tydligt sade ifrån att de fått nog, menar Chantel. Var fjärde väljare, 25,2 procent, har skickat en signal att de  underkänner elitens satsningar och i stället vill se Front National montera ned så mycket det kan av EU.  Och med 20 egna parlamentariker är partiet ensamt lika röststarkt som Sverige.

Tidigare i våras gjorde partiet extremt bra ifrån sig i lokalvalen. I en intervju med amerikanska Time gjorde partiledaren Marine Le Pen det tydligt att hon tror sig kunna bli president inom tio år.

Jordbävning nummer två gäller president Hollandes socialistparti där presidentens egna rekordlåga förtroende på 18 procent nu underskreds med fyra procentenheter. Chantel lägger stor skuld på presidenten personligen för detta. ”Han lyckades inte ens övertyga de egna partiarbetarna att det fanns en Europapolitik.”

Den tredje jordbävningen var dock kanske den allra svåraste, menar Chantel. Den högerbetonade valkoalition UMP är bara en skugga av sig självt. Det bildades så sent som 2002 med motivet att samla missnöjda högerväljare och gaullister till ett stort allmänpolitiskt parti som kunde hålla emot Front National. I avvaktan på Sarkozys eventuella återkomst – han har presenterat planer på ett franskt närmande till Tyskland som motstrategi – ligger hans gamla parti nu i spillror.

Det jämfört med Frankrike genuint folkliga, i vissa fall folkkära, svenska politikergäng som nu tar plats i parlamentet har en hel del att fundera på när de ska börja jobba för sina partiers hjärtefrågor kring miljö, feminism, liberalism, socialism, bättre djurhållning och EU:s linje till krisen i Ukraina. Ett av de två stora grundarländerna är inrikespolitiskt och ur ett EU-perspektiv närmast i fritt fall.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.