Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Varför byggs så få bostäder?

Forskarperspektivet på den svenska byggsektorn, kommer sannolikt att hyfsa debatten en hel del framöver. Vi skrev på ledarplats om boken Hur står det egentligen till med den svenska byggsektorn från Sveriges Bygguniversitet, för en månad sedan i samband med att den kom ut. Nu börjar fler och fler ta den till sig.

Publicerad: 8 mars 2011, 14:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag hoppas att framför allt två kategorier kommer att läsa boken – byggsektorns aktörer och politiker.

För alla duktiga män och kvinnor som arbetar i den stora sektorns många delar, ger de sju forskarinläggen i antologin sammantaget en nyanserad bild, på sätt och vis en sorts motbild till de två statliga utredningarna Skärpning gubbar och Sega gubbar.

Professor Hans Lind på KTH som tillsammans med Anne Landin på LTH varit redaktörer för antologin, uppmanar helt öppet byggarna att slå sig för bröstet och börja berätta hur duktiga de är.

I detta nummer av Byggindustrin intervjuar vi Hans Lind med anledning av hans resonemang i boken om bland annat produktivitet och byggkostnader. Hans Lind är tveksam om det är de relevanta problemen som debatten fokuserar på.

Hans Lind är i grunden nationalekonom och det färgar självklart många av hans resonemang. Och applicerar vi dem på debatten om det dyra byggandet så växer det fram en annan bild än den som mer populistiskt inriktade politiker vill höra talas om.

"Om exempelvis priserna upplevs som höga, dras genast slutsatsen att branschen hämmas av för höga kostnader och för dålig produktivitet", säger han till Byggindustrin. Därmed hamnar debatten om bostadsbrist ofta i knä på branschen.

I stället pekar Hans Lind på beslutande politikers roll när det gäller bostadsbristen. Han menr att politikerna i de olika Stockholmskommunerna är livrädda för att bygga billigt inom sina egna kommungränser.

"I sak skulle det knappast vara några problem för Stockholms stad att initiera billigt boende i kommunens ytterkanter. Men de vill inte".

En mycket stor andel av byggkostnaderna förklaras av den snabba prisutvecklingen på byggbar mark i attraktiva lägen. Stockholms innerstad kommer aldrig att bli lågpris.

Det är inte så svårt att förstå politikernas vånda. Det är alltid en god affär att låta betalstarka och väletablerade bostadsköpare slå ner sina bopålar innanför tullarna. Inte minst med tanke på skatteintäkterna.

I tio års tid har debatten till stora delar varit kvar i knät på branschen. Det har politikerna varit mycket nöjda med. Nu är det hög tid att granska politikens roll och ansvar.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.