Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

VÄRLDENS CHANS!

Det har precis gått en månad sedan byggnadsavtalet undertecknades efter aktiv medling av Bengt K Å Johansson, Gunnar A Karlsson och Anders Sandgren. Förhoppningsvis lämnade de tre medlarna över något mycket värdefullt till parterna Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

Publicerad: 6 Maj 2009, 08:03

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


I anvisningarna till arbetsgrupperna som nu förbereder 2010 års nya byggavtal – som ska ersätta byggnadsavtalet och anläggningsavtalet – drar medlarna en bakgrundsbeskrivning som i sina huvuddrag accepteras av bägge sidor. Byggsektorn har mycket stor betydelse för samhället med sina 300 000 jobb och årsomsättning på 250 miljarder kronor.

Medlarnas bild av byggsektorn är att den är satt under starkt omvandlingstryck och nu i snabb takt är på väg att internationaliseras. Det gäller nu för bägge parter, BI och Byggnads, att försöka hitta rätt i sina gemensamma arbetsgrupper.

Arbetet är i full gång och handlar om åtta rubriker, var och en nog så laddad av tidigare svårigheter mellan parterna; löneformer och lönesystem, arbetstider, allmänna villkor, anställningsskydd, facklig representation och förhandlingsordningar, tilläggsbestämmelser, byggavtalets tillämpningsområde – och slutligen – utbildningsaktiviteter.

De täta mötena har också en tidtabell. Första arbetsgruppen ska avrapportera redan om en dryg vecka. Sedan fortsätter rubrik efter rubrik mot avrapportering fram till sommaren och under tidig höst. I praktiken är det en rekordtidig start på avtalsrörelsen 2010 och det är lätt att ana medlarnas förhoppningar bakom upplägget.

Byggsektorn har inte direkt varit bäst i klassen när man ser till hur hela arbetsmarknaden fungerar. Därför skulle man kunna se medlarnas anvisningar till den svåra vägen fram mot det nya – Byggavtalet 2010 – som nödvändig stödundervisning för två elever som bara kan lösa sina förelagda arbetsuppgifter om de levererar och lämnar in ett gemensamt grupparbete.

Men för att fortsätta liknelsen med skolans värld. Idag har de båda eleverna lämnat den obligatoriska delen av skolan bakom sig och avancerat till en nivå som bygger på frivillighet – gymnasienivå eller kanske till och med högskolan. Bägge parter avgör själva hur mycket man vill satsa på att utveckla sig för framtiden.

Ska man till och med försöka sig på att hitta en gemensam lösning som gör svenska kollektivavtal fullt ut konkurrenskraftiga för den snabbt växande skaran företag och enskilda byggare som med EU-rätten som grund idag gör allt för att hålla sig från både Byggnads som BI?

I mitten av mars (Byggindustrin 9-09) beskrev vi hur OECD-ekonomerna och senare brittiska institutet Rics beräknade orsakerna att svenska byggkostnader ligger högt över ett europeiskt genomsnitt.

Delvis är den statistiken redan historia. Många företag är nu snabbt på väg in i en teknisk och organisatorisk omvandling som kommer att få stor betydelse för hela byggprocessen och som har potential att åtgärda många av de skevheter som så länge hämmat och bromsat utvecklingen.

Inte minst de stora byggföretagens helhjärtade satsningar på BIM, Building Information Modelling, har en sådan verkan. Medlarna har beskrivit det som att byggsektorn nu är på väg att lämna hantverksnivån för att istället bli en del av den moderna tillverkningsindustrin.

Om arbetsgrupperna bejakar detta, kommer de att göra allt de kan för att bidra till att satsningen lyckas.

I en konjunktur som vänder uppåt så småningom – det gör den ju alltid – skulle ett byggavtal i själva verket vara en del av en framgångsmodell. Som bäst skulle det kunna ge ordning och reda i byggföretagen som på flera sätt är mitt uppe i en teknisk revolution som pågår samtidigt som de skyddade hemmamarknaderna i snabb takt blivit gränslösa.

Svenska exportföretag har i motsvarande lägen ofta kommit ut som vinnare. Nu står byggföretagen i motsvarande läge. Det skulle minst sagt underlätta om Byggnads och BI tillsammans bejakar utvecklingen.

Staffan Åkerlund

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.