Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"VDC ger ljus framtid för samhällsbyggandet"

Sakta men säkert stöps byggprojekt världen över om, skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 16 september 2015, 08:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeBIMVDC

VDC och BIM är kraftfulla instrument som sakta men säkert stöper om byggprojekt världen över. Förkortningarna står för Virtual Design and Construction och byggnadsinformationsmodulering.

Om BIM är modellerna, är det VDC som är själva grunden för att alla deltagare i ett projekt har tillgången till dem på rätt sätt och vid den rätta tidpunkten. VDC är helt enkelt ett systematiserat sätt att göra 3D-modellerna tillgängliga och använda genom hela byggprocessen. Den knyter alla aktörer samman såväl på detaljnivå som på projektet som helhet.

Det är en utveckling som steg för steg tränger in på djupet i allt fler företag när insikter om fördelarna – att VDC och BIM dramatiskt förbättrar kvalitet, ekonomi och genomförande i alla delar – nu når byggherrar och allt fler av byggprocessens aktörer.

Konkret exempel

Ett konkret exempel på fördelarna med VDC i byggprocessen redovisades i onsdags kväll av Jenny Johansson, projektchef för Stigbergsgaraget i berget under Södermalm i Stockholm.

Där har beställaren och byggherren Stockholm Parkering med tre månaders marginal till godo fått en underjordisk parkering som är 50 procent större än den ursprungliga beställningen, 302 p-platser i stället för 200 med marginal på rätt sida till såväl tidtabell som budget och med noll olyckor eller farliga tillbud.

En av de viktigaste framgångsfaktorerna var just att beställaren ville ha en aktiv roll i projektet och lät sig involveras redan från dag ett. Ett tvådagars startmöte gav aktörerna kunskaper om varandra, och om projektet och om dess spelregler och mål. Dessa har sedan följts upp på morgon- och veckomöten genom hela projektet. Workshops har genomförts med både arbetsledningen och yrkesarbetarna och nästan alla har arbetat med projektets 3D-modell.

Jenny Johanssons exempel fick avsluta årets VDC-seminarium i Veidekkes regi som hölls för fjärde året i rad, nu med branschfolk och konkurrenter inbjudna.

Professor från USA

Kvällens huvudtalare var Martin Fischer, professor vid Stanford i USA och chef för Center for Integrated Facility Engineering, som haft ett mångårigt samarbete med Veidekke.

Öppenheten från Veidekke att sprida VDC-budskapet är ett naturligt egenintresse. Fler kunniga byggherrar betyder en kvalitativt bättre marknad för byggentreprenörer, underleverantörer och övriga aktörer.

Men det är framför allt det bästa exemplet på att egenintresset blir ett allmänintresse:

Att allt fler aktörer som Trafikverket, NCC, Peab, Skanska, JM med flera arbetar i samma anda med samverkansmodeller och BIM ger samhällsbyggnadssektorn i dess helhet en mycket lovande framtid.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VeidekkeBIMVDC

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.