fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Verkligheten måste in i kollektivavtalen"

Staffan Åkerlund skriver om hur arbetsmarknaden inom bygg förändras.

Publicerad: 9 december 2015, 09:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsunionenSekoLedarnaByggavtaletkollektivavtal

BIM-strategens intåg i samhällsbyggnadssektorn är ett tecken i tiden. I vår karriäröversikt i detta nummer har vi diskuterat med experter och företagare om vad som jobbmässigt väntar runt hörnet. Nya tänkbara yrken kan vara tjänstearkitekten, byggbiologen eller dialogsamordnaren i takt med att tjänsteinnehållet inom byggsektorn växer.

I förra veckan bjöd Sveriges Byggindustrier in till ett välbesökt frukostseminarium på temat ”En byggbransch i förändring – förutsättningar för avtalsrörelsen 2016” där bland annat den omfattande rapporten från PA Consulting sattes in i ett sammanhang.

Rapporten behandlar alla förändringar i byggbranschen som kommit den senaste tioårsperioden och hur det påverkar samhällsbyggnadssektorns aktörer.

”Framtiden är redan här”

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef i Sveriges Byggindustrier hade när han initierade rapporten från PA Consulting redan uppfattningen att stora förändringar hade skett. Men rapporten ”Dags för byggbranschens aktörer att anpassa sig till framtiden?” visade att förändringarna var större än någon trott.

”Framtiden är redan här”, kommenterar han rapporten och menar att det är hemmablindhet som hindrar oss att se klart.

Det PA Consulting beskriver i rapporten är ett paradigmskifte. Mats Åkerlind menar att detta sedan länge förändrar medlemsföretagen.

För 25 år sedan svarade de största medlemsföretagen för drygt 40 procent av alla anställda i byggbranschen. I dag har de 21 procent. Förändringen speglar hur dagens byggprojekt organiseras och där underentreprenörer får en alltmer central roll.

Vi ser sedan länge hur alltmer av produktionen sker i fabriker, prefab fortsätter att öka liksom antalet specialiserade underentreprenörer. Starka pådrivande krafter är kvalitetskrav, standardisering, utformning och design liksom innovation, socialt ansvarstagande, arbetsmiljö och kundanpassning.

Miljökraven pekar entydigt mot att den byggda miljön blir energieffektivare liksom i växande uträckning också energiproducerande.

Två drivkrafter

PA Consulting tillskriver två drivkrafter som avgörande för förändringen: renodlingen av beställarrollen och en ökad internationell konkurrens. Utländska företag ”smörjer upp strukturen” skulle man kunna säga.

För Mats Åkerlind är detta inte enbart av godo när alltfler nya aktörer väljer bort kollektivavtal som upplevs som dåligt anpassade till hur byggprojekt redan i dag organiseras och genomförs.

Men detta är inte argument mot själva kollektivavtalssystemet, menar han, bara mot hur nuvarande avtal inte förmår hantera den nya verkligheten. Att ändra detta måste bli den stora uppgiften för avtalsrörelsen 2016 med Byggnads. Misslyckas man med det, kommer Byggavtalet att tappa mark.

Det är intressant att rapportens analys av förändringarna delas av majoriteten av alla berörda fackförbund. Sveriges Ingenjörer, Seko och Unionen och Ledarna har tillsammans med Sveriges Byggindustrier medverkat med egna förord. Enbart Byggnads valde att avstå.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev