måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Vi är ljusår från Sega Gubbar"

Publicerad: 24 september 2015, 08:37

Staffan Åkerlund konstaterar: Byggsektorn kan numera leverera laginsatser.

Ämnen i artikeln:

samverkanpartnering

Konstruktivitet. Att gemensamt ta sig an en uppgift och lösa den tillsammans, är en intellektuell utmaning som heter duga. Så fantastiskt om det lyckas, när det lyckas. Det är ju detta lagidrotter går ut på, att summan av helheten är så mycket större än enskilda individer. Men storheten i ett vinnande lag är ett givande och tagande mellan individens insatser och lagets.

Båda perspektiven kan som bäst inspirera till stordåd. En tydlig illustration är Zlatans betydelse för PSG och svenska landslaget. I oktober 2012 spelade Tyskland hemma ut landslaget under en halvlek. Det stod 3–0 i halvlek och 4–0 när en osannolik vändning inleddes. Med 30 magiska minuter levererade Zlatan och landslaget 4–4 på bortaplan mot Tyskland, de blivande världsmästarna i fotboll 2014.

När laget levererar

Vi har alla fått olika start i livet. Några av oss har blivit hantverkare, vår intelligens sitter i händerna, några av oss har blivit ingenjörer, vi gillar beräkningarna, några av oss är extra ansvarstagande och organisatoriskt begåvade. Stor skillnad? Inte när det är ett lagarbete, inte när laget levererar.

Förra veckans toppnyhet i Byggindustrin handlade om hur samverkan är på god väg att förändra Byggsverige i grunden. Vi intervjuade Per-Erik Eriksson, professor i industriell organisation vid Luleå tekniska universitet om förutsättningarna för bättre fungerande processer under hela projekttiden, från byggherre till slutkund.

För många av branschens insiders var det ett gott men också självklart konstaterande – att samverkan genom helan byggprocessen ger fantastiska resultat.

Nytt normaltillstånd

Men det som kan etablera sig som ett nytt normaltillstånd för hela byggsektorn var avlägset för så kort tid som ett drygt decennium sedan. På 2000-talet kom rapporter med namn som ”Skärpning gubbar” och ”Sega gubbar” som mångordigt beskrev en hopplöst splittrad bransch med många åtskilda intressen.

Vad hände, har de skilda intressena helt försvunnit?

Knappast. På ett fördjupat plan kommer alltid byggherrar, fastighetsägare, entreprenörer och installatörer att ha bevekelsegrunder för sina ageranden som i grunden särskiljer. Investeringen för en fastighetsägare ser naturligt nog annorlunda ut än för en entreprenörs mer tidsbegränsade perspektiv, det är en självklarhet.

Det som har hänt på dessa dryga decennium sedan ”Sega gubbar” är att marknaden kan visa upp ett så tydligt facit för betydelsen av att samtliga parter i en byggprocess samverkar. Byggsektorn har uppnått sin kritiska massa och det finns ingen väg tillbaka. Vi är ljusår från ”Sega gubbar”

Involverade byggherrar väger mycket tungt i denna gynnsamma utveckling och den gynnas av att ledande entreprenörer, konsulter och installatörer fullt ut bejakar samverkan och teknikutveckling kring BIM och VDC sedan lång tid tillbaka.

Byggsektorn kan numera leverera laginsatser. Lyckade samverkansmodeller har förmågan att lyfta den svenska byggsektorn till en internationell elitnivå. Ett hållbart samhällsbyggande.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev