Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Vi klarar utmaningen"

Staffan Åkerlund skriver om den snabba migrationen och kraven på bostadsbyggande.

Publicerad: 10 september 2015, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Söndagens manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm fick trots ihållande regn stor uppslutning. Statsminister Stefan Löfven talade om att Europa måste tar ett gemensamt ansvar för situationen och han tar med sig det starka engagemanget för flyktingfrågan som spontant har växt fram runtom i landet till toppmötet EU om flyktingkatastrofen i Medelhavet. Under söndagskvällen blev det även klart att han kommer att kalla till partiledaröverläggningar inom kort.

Det är bra, välkommet och nödvändigt. Även om det de senaste veckorna kommit positiva besked om den ekonomiska utvecklingen för svensk BNP så finns det många samverkande faktorer som pekar mot att den trots allt beskedliga tillväxttakten snabbt riskerar att urholkas. Transfereringarna som andel av BNP växer i rekordtakt och riskerar att bli ett hot mot sunda finanser.

Att agera snabbt och resolut i flyktingfrågan är vad en växande svensk opinion kräver. Ett konstruktivt resultat i partiledarkretsen skulle kunna lägga grunden men kräver svåra politiska beslut om hur Sverige ska byggas parallellt med att man hanterar humanitära frågor som inte kan vänta.

Lär av 90-talets kris

Det är troligt att dagens kris i sin omfattning och verkan kommer att kunna jämföras med krishanteringen som räddade Sverige under 1990-talet där politiker tvingades ta svåra gemensamma beslut om heliga kor som EU-medlemskap, självständig riksbank, inflationen, valutan, skatte- och pensionsreformer samtidigt som företag och fack stimulerades att rädda konkurrenskraften med industriavtalet.

Ett viktigt faktum från fastighets- och finanskrisens 1990-tal – som så när lamslog också byggsektorn – kan visa sig bli bestående: även under de stormigaste 1990-talsåren uppgick aldrig bankerna eller bostadsinstitutens kreditförluster för hushållens bostäder till mer än ett fåtal procent. Ägda bostäder bidrog till att rädda Sverige.

Det måste vi ha i minne när vi med den snabba migrationen och kraven på bostadsbyggande på rekordnivåer håller på att bli det övergripande samhällsintresset. De främsta kostnadsdrivande faktorerna är själva bristsituationen. Men när skulderna ökar, ökar samtidigt hushållens sparande.

Det är självfallet en balansakt. Och den kan bara genomföras om tillräckligt mycket nybyggnation blir möjlig i attraktiva stadsregioner. Politiken sitter på dessa nycklar.

Extremt dyr mark

Byggbar mark i attraktiva lägen – alltså där jobbmarknaden har som störst potential – är ofta extremt dyr samtidigt som planprocesser och storstadsnära kommuner har egna utvecklingsplaner som skiljer sig från övergripande behov inom regionen.

Den kommande veckans partiledaröverläggningar om flyktingmottagande måste därför handla om så mycket mer än asyler eller ökad andel för kvotflyktingar. När flyktingvågen fortsätter – och der är till Tyskland och Sverige till största delen – har vi ett samhällsansvar för att mottagandet blir konstruktivt.

En lösning på migrationens utmaningar kräver ett Alexanderhugg. Stängda gränser är inte detta. Vi måste i stället på rekordtid bygga motsvarande ett helt Stockholm till. Och se till att denna stad kan bebos av människor med möjligheter att betala sitt boende. Vi klarade 90-talskrisen, vi klarar även denna utmaning.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.