Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vi sitter relativt säkert!

I en orolig värld, just nu präglad av eurokris och svag tillväxt i Europa och USA, sitter denna gång den svenska marknaden relativt säker.

Publicerad: 14 december 2011, 14:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Alla håller andan inför 2012. Men företagen på detta nummers 50-lista som Byggindustrin har talat med ser relativt ljust på det kommande året. Byggbehoven är stora generellt och orderböckerna hos många företag är välfyllda.

Det finns också röster för att dagens konjunkturläge har sina fördelar. Det är inte lika förtvivlat svårt att få tag på den kompetens man vill och behöver rekrytera. Nackdelarna med byggsektorns högkonjunktur är ju att arbetskraften inte räcker till och att det till slut går ut över kunderna.

Med så mycket fokus på de pågående räddningsaktionerna för euron och riskerna för statsbankrutter är det inte troligt att den svenska riksbanken fortsätter uppåt på den räntebana som gällde till för någon månad sedan. En möjlighet är att lägre räntor skulle kunna hjälpa småhusmarknaden att komma i gång så smått igen.
Men även om denna möjlighet inte öppnas, räknar flera av 50-listans snabbväxare med fortsatt god ingång på rot-jobb.

När det gäller förekomsten av en bostadsbubbla eller inte har det egentligen inte hänt så mycket nytt i sak under senhösten annat än att fler funderar på själva psykologin i spekulationerna kring fenomenet. Fler anser att grubblandet över bostadsbubbla eller inte kan bli självuppfyllande profetior.

Motargumentet är det stora underliggande behovet av nya bostäder, framför allt i storstadsregionerna. Vi har i dag ingen överproduktion av bostader, vi har motsatsen. Att priserna på flera orter periodvis står stilla och även minskar med någon procent speglar bara den globala finansoron och dess återverkningar mer än något annat.

I Irland hade man en klassisk bostadsbubbla som brast 2007–2008. Vanliga människor hade lockats att investera i ett andra hus eller till och med fler som efter en förväntad värdestegring redan på kort sikt skulle göra människorna rika. Läget har varit likartat i London. Det händer saker i regioner i snabb tillväxt.

Island med sin lilla befolkning fick en bubbla av lite annat snitt, en ren finansiell bubbla när isländska bankmän som övermodiga vikingar höll på att köpa upp rader av europeiska banker med hjälp av sparfonder och andra instrument som lockade bland annat brittiska sparare med högsta sparräntan i Europa.

Mycket av detta kapital hamnade självklart på den isländska hemmaplanen. Islands befolkning som dittills levt på fiskenäringen lockades med billiga lån att satsa på nya bostäder och dyra bilar. Fiskerinäringen hade ju fått en tvillingnäring i den isländska finansiella sektorn. London borde se upp.

Även den danska bostadsmarknaden har haft en tvåsiffrig nedgång det senaste året. Även där finns en stor del av förklaringen i ren spekulation i fortsatt prisuppgång samtidigt som bostadsbyggandet låg något över bostadsbehoven.

Spanien? Där kan vi verkligen tala om bubbla. Stora husprojekt står nu halvfärdiga över hela södra delen av landet. Många kanske aldrig byggs färdiga. Ofta har de startats av investerare trots att köpare saknats. Länge löste sig ju affärerna till allt högre priser, inte minst därför att så många välbeställda pensionärer från hela Europa, inklusive Ryssland, lockades av klimat och golf. Kunde pengarna någonsin ta slut?

I USA gjorde de faktiskt det i och med bolåneskandalen kring de sociala låneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac som hade till uppgift att förse människor som inte var normalt bankmässiga med pengar till bostäder. Ett sådant system knäcks lätt av det dubbla trycket från arbetslöshet och stigande låneräntor.
Problemen späddes på av att det blev extremt lönsamt för aktörer i det finansiella systemet att paketera stora kvantiteter skräpobligationer med trygga säkerheter. Obligationspaketen blev en internationell handelsvara och smög sig in i nästan varje lands banksystem.

Med andra ord: olika bubblor, olika drivkrafter, ibland kopplade till bostadsbyggande och bostadsbehov men lika ofta inte.

I en orolig värld, just nu präglad av eurokris och svag tillväxt i Europa och USA, sitter denna gång den svenska marknaden relativt säker. Investeringar i svenska fastigheter har jämförts med att söka trygghet i guld. Det ligger mycket i det. Men att bygga hus är i allra högsta grad produktivt. Guld är i jämförelse bara död materia.

God Jul och Gott Nytt År!

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.