Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vi vill lyfta de positiva krafterna

Så börjar vi närma oss slutspurten på Årets Bygge, Byggindustrins återstartade artikelserie över goda exempel på lyckade projekt som visar vad byggsektorn förmår att genomföra.

Publicerad: 28 februari 2013, 07:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är över två decennier sedan som tidningen under förre chefredaktören Karl-Erik Synnemar startade den årliga artikelserien för att kunna spegla det som är kärnan i all byggverksamhet - lyckade projekt med alla deltagare som vinnare; byggherrar, arkitekter, konstruktörer, entreprenörer, installatörer, byggmaterialindustrin liksom alla anställda i denna gigantiska samhällsindustri.

När Byggindustrin på nytt tagit upp traditionen att skildra detta så är det för att sätta fokus på all den progressiva energi som finns i byggsektorn.

Under det senaste decenniet har många fångats av olika problembeskrivningar av branschen. Flera rapporter från 2000-talets början har fokuserat på att byggprocessen är splittrad, att deltagarna i byggprojektens olika delar har motstridiga intressen och därför agerar som de gör.

Kombinera denna bild med rapporter om svartekonomi, jobb-trafficking, byggfel, arbetsmiljöproblem och annat så får allmänheten naturligt nog en bild av en samhällssektor med stora problem.

Varför ska man uppmuntra sina barn att söka sig till utbildningar inom ett så stort problemområde?

Många har ifrågasatt den mörka bilden. Så också vi. Byggsektorn är motsatsen till nidbilden, den är en mäktig, progressiv kraft i samhällsbygget och därmed ett naturligt mål för alla unga som står inför sina kommande yrkesval och studieinriktningar.

Det som skiljer Byggindustrins upplaga av Årets Bygge 2013 mot förlagan, Karl-Erik Synnemars artikelserie för över 20 år sedan, är den starka förändringsbenägenheten som sedan flera år genomsyrar hela byggsektorn. Den stora trenden är möjligheterna att ta byggprojekten från ingenjörsstyrd hantverksnivå i stor skala till high-tech.

Skickligt hantverk kommer med största sannolikhet alltid att vara en av de viktigaste ingredienserna oavsett projektets art. Men nya tekniska verktyg och arbetsprocesser som bim, lean och nya samverkansformer sätter samarbete och systematiskt lärande i högsätet på ett sätt som i sig blir en enande kraft för hela byggsektorn.

Det är inte längre vi mot dem. Det är bara vi. Oavsett om vi är byggnadsarbetare, arkitekter, ingenjörer, installatörer eller fastighetsförvaltare är vi i fortsättningen alltid medarbetare i projekt som kan tävla i Årets Bygge. Oavsett om vi har turen att uppmärksammas av tidningen Byggindustrin som goda exempel eller kanske blir det först nästa år.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.