Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Viktig systemkritik från Arbetsmiljöverket"

Publicerad: 12 maj 2016, 08:37

Kritiken måste även nå byggherrar och andra med inflytande tycker Staffan Åkerlund.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketsäkerhet

Efter att Arbetsmiljöverket har gjort sammanlagt cirka 180 inspektioner hos de sex största byggföretagen sedan 2015 är verket kritiskt. Allvarliga brister gäller fördelningen av ansvar inom företagen, visar Byggindustrin på nyhetsplats.

Läs mer: Ingen tar ansvar för arbetsmiljön.

Pierre Gustafson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för Arbetsmiljöverkets satsning på stora byggföretag som pågår till och med 2017, tror att problemet kan hänga ihop med att platschefernas roll har förändrats successivt de senaste 10–15 åren.

Från central nivå i företagen fördelas ansvaret ner till varje enskild platschef. Platscheferna delegerar i sin tur vidare till arbetsledarna – som kan sakna kunskap, utbildning, tid eller befogenhet att ta ansvaret för arbetsmiljön.

Platschefernas roll i dagens projekt gör att de inte hinner vara ute i samma utsträckning som tidigare. De har blivit som kontorspersonal, fast placerade ute på byggarbetsplatserna. I stället har arbetsledarna fått axla fler av platschefernas tidigare uppgifter och ansvar, enligt Pierre Gustafson.

Får återverkningar

Det är en allvarlig systemkritik. Den kommer bara veckor efter att den internationella arbetsmiljödagen 28 april uppmärksammades och manifesterades på byggarbetsplatser över hela landet. Kritiken kommer att få återverkningar för byggentreprenörer men måste i samma grad nå byggherrar och andra med inflytande över projekten.

Sverige bygger i en omfattning och tempo där byggsektorn ligger alldeles nära eller till och med på sitt kapacitetstak.

Signalerna från politiken i detta skede är att dagens kapacitetstak är för lågt. Byggtakten måste i det närmaste fördubblas om vi ska nå målet 700 000 nya bostäder med motsvarande ny infrastruktur på den korta tidsrymden fram till 2025.

Byggprocessen är sårbar

Trots omfattande och ambitiösa säkerhetssatsningar i företagen är byggprocessen sårbar om pressen är för stor. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Arbetsmiljöverkets fokusering på byggbranschen är bra och välkommen. Analysen av storbolagen och förslag på nödvändiga åtgärder ger viktiga erfarenheter när verket fortsätter inspektera branschföretagen.

I förra veckans Byggindustrin, nummer 15, betonade Q-gruppens vd Jan Henriksson att ”Vi ska hitta effektiva produktionsupplägg, inte springa snabbare. Det är även avgörande för säkerheten.” I samma nummer uppmärksammades hur Skanska och NCC lär sig av varandra och utbyter erfarenheter från det dagliga säkerhetsarbetet, ett initiativ som lär få efterföljder.

I Årets Bygge som avgjordes för fjärde året i mars i år är det själva byggprocessen som är i fokus. Varje år sedan 2012/13 har 20 projekt inom husbyggnad och infrastruktur bedömts med utgångspunkt från parametrarna säkerhet, samverkan, teknik/innovationer, tid/kvalitet/budget och hållbarhet.

Tips: Anmäl ditt favoritprojekt till Årets Bygge 2017.

Nu har Arbetsmiljöverket fördjupat sin egen kunskap och erfarenhet av byggverksamhet på ett systematiskt vis. Detta kommer också branschen till godo. Det ger möjligheter till fördjupad dialog som kommer hela branschen tillgodo. Alla parter lär sig av detta.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev