Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Viktigaste high tech-sektorn

Nästan allt byggande är oerhört långsiktigt. Bostäder, lokaler, infrastruktur – allt följer en mer eller mindre detaljplanerad, ringlande väg från första idé hos en byggherre, en stadsplanerare eller en entreprenör med visioner.

Publicerad: 9 september 2011, 07:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur lång tid tog det för Dennispaketet att så småningom resultera i Förbifart Stockholm, Södra och Norra länkarna eller Citybanan? Vi räknar decennier snarare än år. Likadant är det när nya bostadsområden formas i storstäderna.

Det är mycket att tänka på när en ny boendemiljö ska växa fram.

På 1960-talet stod tillväxten på topp och det rådde en decennielång högkonjunktur över hela Europa. Det var särskilt viktigt för Sverige eftersom den svenska exportmotorn, verkstadsindustrin och råvaruexporten, var motorn i den svenska ekonomin.

Vi behövde massor med ny arbetskraft. Eftersom den inhemska svenska inte räckte till för industrins behov, fick vi under ett tiotal år en bit in på 1970-talet en stor arbetskraftsinvandring, främst från Finland, Jugoslavien och Sydeuropa. Och alla måste bo.

Detta var alltså inte ett renodlat svenskt behov, det såg likartat ut också i ekonomiska stormakter som Tyskland, Frankrike. Strax utanför Paris växte ett franskt miljonprogram upp i Romainville och angränsande förstäder. Tyskarna byggde nytt i Halle-Neustadt för 100 000 invånare .

På samma sätt som Sverige har stora utmaningar, både sociala och tekniska i miljonprogrammens bostäder men också lovande ansatser till varaktig förändring som i Hovsjö utanför Södertälje, finns framgångsprojekt på andra håll runt om i Europa som vi kan studera och lära oss av.

Men framför allt måste vi lära oss av våra misstag. Sovstäder och miljonprogram var en dålig idé därför att de inte gav tillräcklig plats åt alla andra aspekter av en människas liv – moderna, varierande arbetsplatser, platser att umgås på som krogar, kaféer, föreningsliv, barnvänlighet, bra skolor, generationsboenden av olika modeller – och en sofistikerad trafikapparat.

Nu kommer stadsplanerare, arkitekter och byggare av olika slag resande från hela världen för att studera Hammarby Sjöstad. Och det är mycket välförtjänt. Här finns mycket av variation i boendeformer, jobbmöjligheter, ett rikt socialt liv i en god modern stadsmiljö med massor av smarta tekniska lösningar.

Sedan tidigare har vi Västra Hamnen i Malmö med samma intentioner. Risken för nya miljonprogramsvibbar är numera minimal.

Det gick helt enkelt för fort förra gången när så många bostäder skulle byggas på kort tid.

Det känns som om själva långsiktigheten får en chans att byggas in i den moderna stadsplaneringen.

Men långsiktigheten har flera parametrar. Det är bra att hålla det i minnet när det blåser kring de finansiella systemen över hela världen:
* Byggsektorn måste fortsätta att växa för att världens städer ska kunna ge en befolkning som är tre miljarder större än i dag år 2050 samtidigt som vi måste ha tyglat utsläppen av växthusgaser för att undgå en klimatkatastrof.
* Detta kräver extrem långsiktighet hos alla som deltar i byggprocesserna.
* Allt mer tekniskt sammansatta byggnationer där hus och infrastruktur samtidigt är en del av energi- och miljösystemen, kräver välutbildade människor som gör jobbet både under konstruktionen och senare i driften. Vilka ska skapa byggandet?

Frågan om utbildning och rekrytering till byggsektorn får inte saboteras av kortsiktiga panikreaktioner i samband med perioder av finansoro.

Vi har helt enkelt en deadline att ta hänsyn till när hus, lokaler, energisystem, vägar och järnvägar ska byggas eller byggas om. Dagens högstadieelever och gymnasister måste få en tydlig bild i sina huvuden – att vara byggare är ett av de bästa framtidsjobben.

Vi har inte råd med ständigt återkommande kriser som skrämmer i väg folk från denna samhällets viktigaste high tech-sektor.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.