Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vilken bild är sann?

Tidningen Affärsvärldens temanummer om byggindustrin som Myglarnas marknad 05-12 och Byggnadsarbetarens temaartikel Mutad vi har bevisen mot arbetschefen 02-12 kommer samtidigt som denna tidning har inlett en längre serie artiklar som speglar forskarvärldens studier av de viktigaste utvecklingstrenderna i den moderna byggsektorn.

Publicerad: 15 februari 2012, 13:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De två inledande publiceringarna om vad den moderna forskningen säger om byggbranschens förnyelse och produktivitet och mätmetoder, visar upp en helt annan bild av den färdriktning som byggsektorn har sedan fem, tio år tillbaka.

Byggsektorn har i dag verktyg och drivkrafter som gör bygg alltmer lik annan industriell verksamhet när det gäller teknik, produktionsmetoder, kundfokus och konkurrensförhållanden.

Vilken bild är mest sann? Kartell- och mutkulturens eller en industriell utveckling på väg att lämna hantverksnivå och den slutna hemmamarknadens logik?

Det enkla svaret på denna komplicerade fråga är ID06!

Problemen finns. Men det finns också, sedan länge, verksamma motmedel från byggbranschen själv och ett av de enskilt viktigaste initiativen för en renare byggbransch är den obligatoriska ID- och närvaroredovisningen på byggarbetsplatsen som alla branscher inom byggsektorn står bakom liksom deras fackliga motparter.

I dag – efter sex år i drift – omfattar ID06-systemet 15 000 företag med mer än
250 000 anställda. Alla som vistas på ett bygge bär synlig legitimation. Underentreprenörer föranmäler vilka som får finnas på plats till uppdragsgivaren. Detta redovisas i personalliggare.

Kravet på ID06 gäller enligt avtal samtliga underentreprenörers underentreprenörer. Sanktioner är avvisning av obehöriga och böter för företag som bryter mot reglerna.

Legitimationskravet och närvarokontrollen har blivit ett mäktigt vapen för alla branschaktörer som kräver en helvit byggsektor. Där är både arbetsgivare och facken lika entydiga. ID06-systemet stänger effektivt portarna för svartjobbande firmor och deras anställda.

Byggnadsarbetarens artikel beskriver på ett tydligt sätt vad som krävs för att dyrka upp den stängda dörren: att det svartjobbande företaget hittar en person hos en etablerad entreprenör som låter sig mutas och som därmed släpper in svartarbetarna.

Om och när detta görs skapas en livsfarlig symbios mellan kriminella kretsar som vill använda byggsektorn till pengatvätt och de företag som har kriminella, mutbara anställda.

På samma sätt som banker då och då utsätts för förskingring och svindlerier av vissa anställda är byggverksamhet som omsätter mycket stora belopp i material och mantimmar lockande för vissa.

De allra flesta människor skulle inte stjäla, förskingra eller låta sig mutas även om tillfället öppnades och risk för upptäckt var obefintligt.

För de andra, anställda i förtroendeställning som riskerar att falla, måste såväl banker som byggföretag, skapa så vattentäta interna rutiner som det bara går.

Förra veckans ledare, 05-12, handlade om gisslet karteller. Här har byggsektorn sedan länge deklarerat nolltolerans. Att flera fall utreds är snarare undantag som bekräftar huvudregeln. Problem ska belysas och åtgärdas för att systemet – en konkurrenskraftig svensk byggindustri – ska stärkas.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.