Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vinnare och förlorare

Härom veckan publicerade LO rapporten Vinnare och förlorare som fokuserar på att skillnader mellan EU-länders arbetskraftskostnader, särskilt systemen för arbetsgivaravgifter och egenavgifter, kan användas av svenska och utländska företag i Sverige för att skaffa sig konkurrensfördelar med hjälp av utstationerad personal.

Publicerad: 29 maj 2013, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Rapportens författare kallar detta för smutskonkurrens och ger en rad exempel på hur företag som betalar ut löner på gällande avtalsnivåer i Sverige, kan sänka sina kostnader med närmare 30 procent om man exempelvis arbetar med anställda i ett företag som utstationeras från Irland eller Cypern och betalar dem avtalsenliga löner.

Nyckeln till skillnaderna i kostnader för det företag som betalar de utstationerades löner är att dessa anställda inte betalar skatter och avgifter i Sverige utan i sina hemländer.

Genom att välja utstationeringsland kan företag pressa ner sina arbetskraftskostnader betänkligt, beskriver LO-rapporten helt riktigt.

”I vissa fall kan företag etablerade i utlandet sänka sina arbetskraftskostnader med närmare 50 procent – utan att bryta mot kollektivavtalens löneregler. Konkurrensen mellan utländska och svenska företag riskerar fullständigt att snedvridas.”

Förlorare i det perspektivet är enligt årets LO-rapport företag som arbetar med svensk personal som är skattskyldiga i Sverige.

Enligt EU:s regler för den inre marknaden, främst tolkade av EU-domstolen i Rüffertmålet så väger den fria rörligheten inom EU tyngre än nationella skyddsintressen för den egna arbetsmarknaden. Rüffertmålet handlade om polsk arbetskraft i Tyskland som handlats upp i strid mot vissa upphandlingsvillkor.

På lång sikt minskar skillnaderna mellan länderna när ökad konkurrens leder till högre effektivitet och tillväxt. Tyskland förbjöds genom domen att sätta upp egna regler för byggmarknaden som innebar handelshinder.

LO menar att det är ett samhällsintresse att komma till rätta med detta och föreslår en lång rad förändringar som måste genomföras i Sverige och i Europa.Några av de tyngsta kraven omfattar både ändrad skattelagstiftning i Sverige och ändringar i kollektivavtalen mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Här känner vi igen Byggnads krav från årets avtalsförhandlingar att huvudentreprenören ska vara ansvarig för att alla aktörer i ett projekt följer gällande regler och avtal.

Problemet för LO-rapporten på denna punkt är att den digra rapporten till allra största delen beskriver just det faktum att aktörerna gör just detta. De följer både lagar och gällande avtal.

En förändring där parterna skriver in i avtalet att huvudentreprenören ansvarar för allt som gäller övriga parter i projektet skulle därmed bli ett slag i luften. För det första strider det mot EU-domstolens dom i Rüffertmålet genom att i praktiken införa ett hinder för den fria rörligheten genom svenska särkrav som är till nackdel för andra EU-medborgare. För det andra: Om en fungerande marknadsekonomi skulle ha en skriftlig grundlag skulle en av dess centrala stadgande vara principen att varje företag enbart kan ansvara för sina egna handlingar och sin egen ekonomi.

LO-rapporten duckar för fördjupade resonemang och analyser kring detta genom att sätta etiketten smutskonkurrens.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.