söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bostadsbyggandet ökade i november

Publicerad: 21 december 2022, 10:42

Foto: Mattias de Frumerie

Byggstarterna av fastigheter i Sverige ökade något i november, med såväl bostäder som övrigt byggande upp. Det visar analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator.

Ämnen i artikeln:

SvepetTor Borgbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

ND


Byggstarterna för byggnader i Sverige steg med 0,8 procent i november, och ökade med 1,8 procent i årstakt.

Bostadsbyggandet steg 0,8 procent.

"Bostadsbyggandet har ökat något de senaste två månaderna, det är dock för tidigt att säga att det rör sig om en utplaning, sannolikt kommer nedgången att fortsätta i denna sektor", konstaterar Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta i en kommentar.

Läs även: Byggarna om förhoppningarna och oron inför 2023: ”Blir ett tufft år för branschen”

Byggfaktas byggstartsindikator indikerar att antalet byggstartade bostäder enligt SCB:s statistik landar på drygt 45.000 i år. Det innebär att färre än hälften så många bostäder byggstartats under andra halvåret i år som ifjol.

Byggstarter av andra byggnader ökade 1,6 procent i november, och steg hela 37,8 procent från motsvarande månad ett år tidigare.

Byggandet av lokaler ökar medan industri/logistik backar. Byggandet av kontor och handel står still medan det offentliga byggandet ökar. Framför allt är det ett par byggstartade hälso- och sjukvårdsprojekt som bidrar till uppgången.

Byggstartsindikatorn omfattar byggstarter för nyproducerade bostäder och andra byggnader. Den tas fram utifrån uppgifter i Byggfaktas byggprojektdatabas och är tänkt som en tidig indikator på byggkonjunkturen och bostadsbyggandet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev