tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Dramatisk nedgång i bostadsbyggandet”

Publicerad: 15 mars 2023, 04:59

Byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan falla till omkring 35 000 vid halvårsskiftet.

Foto: Mattias de Frumerie

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt var oförändrade mellan januari och februari, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Byggmarknaden är forfarande tudelad med en fallande bostadsproduktion och ett ökat byggande i övriga sektorer.

Ämnen i artikeln:

SvepetTor Borgbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

R


Byggstarsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader, var oförändrad under februari, vilket var marginellt starkare än förra månadens något uppreviderade utfall. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten minus 3,5 procent i februari, något högre än förra månadens uppreviderade utfall.

– Men den senaste datan ändrar inte bilden av en väldigt tudelad byggmarknad där bostadsbyggande fallit tvärt i nästan ett och ett halvt år medan byggandet i övriga sektorer varit uppåtgående ända sedan början av 2020, kommenterar Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta samma dramatiska nedgång i bostadsbyggandet som den vi nu befinner oss i.

Han poängterar samtidigt att det är viktigt att komma ihåg att indikatorn bygger på de beräknade projektkostnaderna. Med tanke på att kostnaderna för material, maskiner, löner, projektering, finansiering och så vidare, stigit med 25 procent, enligt officiell statistik, så har sannolikt utvecklingen i volymtermer varit svagare än vad indikatorerna visar.

Läs även: Efter tvärniten – nu syns ett trendbrott för nyproduktion: ”Fler på visningarna”

Byggstartsindikatorn visar också att bostäder föll 1,1 procent under februari. Sedan förra månaden har utfallet för första halvåret 2022 reviderats ned ytterligare medan utfallet för fjärde kvartalet och januari reviderats upp. Vilket innebär att nedgången under 2022 ser något mindre brant ut nu än tidigare. Trenden ser dock likadan ut som tidigare med fallande bostadsbyggande 19 månader i rad. Jämfört med februari i fjol var nedgången 28 procent. En årstakt som avtagit något de senaste månaderna.

– Man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta samma dramatiska nedgång i bostadsbyggandet som den vi nu befinner oss i. Underliggande data indikerar att nedgången är bred med fallande byggstarter i 15 av 21 län och 19 av de 25 största kommunerna, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan falla till omkring 35 000 vid halvårsskiftet. Det innebär att omkring 15 000 bostäder byggstartats under det första halvåret.

Läs även: Konkurserna fortsätter öka: Vi listar de 20 största byggkonkurserna i februari

Indikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 0,8 procent under februari vilket var något lägre än förra månadens uppgång, som dessutom reviderats ned något. Byggstarterna utanför bostadssektorn har, med undantag för en mindre nedgång i mitten av 2021, varit uppåtgående sedan början av 2020. Ökningstakten verkar dock vara avtagande, vilket även understryks av det senaste halvårets utfall reviderats ned. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn trots detta 29,4 procent högre.

– Byggstarterna utanför bostadssektorn fortsätter uppåt. Framför allt är det samhällsfastigheter som bidrar, men även kontorsbyggandet har ökat. Lager och handel har också ökat något medan industri och hotell går svagt, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev