tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klart: Wästbygg satsar på förnybart ihop med lokalt energibolag

Publicerad: 6 mars 2023, 10:37

Wästbygg Gruppens hållbarhetschef John Nyberg.

Wästbygg Gruppen startar ett jv-bolag tillsammans med Varbergs Energi för samägande av vindkraftsverk och solcellspark. Den producerade elen ska täcka bolagets årliga behov.

Ämnen i artikeln:

SvepetWästbyggelproduktion

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


I höstas tecknade Wästbygg Gruppen och Varbergs Energi en avsiktsförklaring om bildandet av joint venture-bolaget Bäckasol AB som skulle bygga och drifta två återbrukade vindkraftverk och uppföra en solcellspark utanför Varberg.

Nu har parterna kommit överens om formen för samarbetet. Det nya bolaget ägs till 75 procent av Wästbygg Gruppen och resterande del av kommunala Varbergs Energi.

Vindkraftverken har köpts in från Nederländerna där de har renoverats för att kunna brukas i flera år till. Vad gäller solcellerna pågår fortfarande upphandling av leverantör. Wästbygg skriver i ett pressmeddelande att man hoppas att elproduktionen ska kunna vara igång så fort som möjligt.

Läs också: Wästbygg satsar på egen sol- och vindkraft: Ska täcka elkonsumtionen i alla projekt

När de bägge anläggningarna är i full drift beräknas produktionen uppgå till cirka 12 GWh/år och av dessa planerar Wästbygg Gruppen att köpa runt 7 GWh vilket motsvarar den elkonsumtion koncernen i genomsnitt förbrukar i samtliga projekt under ett år.

– Klimatomställningen kan inte lösas av en enskild part, det är en fråga vi behöver samarbeta kring. Därför känns det väldigt bra att vi har hittat denna samarbetsform med Varberg Energi. Det är ett fint kvitto på att hållbarhet kan skapa nya affärer för oss och som dessutom bidrar till vår och samhällets klimatomställning, kommenterar John Nyberg, hållbarhetschef på Wästbygg Gruppen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev