lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Serneke bygger om fängelse för halv miljard

Publicerad: 4 januari 2023, 09:31

Serneke har fått i uppdrag att bygga om Viskan-anstalten i Ånge kommun, ett kontrakt värt cirka en halv miljard kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSernekebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationfastighetsbranschenombyggnad

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Anstalten Viskan ska börja användas som just kriminalvårdsanstalt igen. Ombyggnationen görs av Serneke och Intea Bygg.

Foto: Kriminalvården och Felix Gerlach

Projektet avser en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten och sker i samverkan mellan Serneke och Intea Bygg. Entreprenadsumman uppgår till cirka 590 miljoner kronor.

Fastigheten har sedan 2009 använts för andra ändamål än som anstalt, men nu vill Kriminalvården bedriva sin fångvård i byggnaden igen, därav ombyggnationen. Fastigheten ska ställas i ordning för att kunna användas för modern kriminalvård i säkerhetsklass 2 med 120 nya anstaltsplatser.

Läs mer: Serneke om varslet: "Berör tjänster inom hela organisationen"

Fastigheten omfattar totalt tio byggnader med bland annat boendeytor, tillagningskök, sporthall och lokaler för sysselsättning. Anstalten beräknas tillföra cirka 100 arbetstillfällen i Ånge kommun när den tas i bruk i början av 2025. Byggstart är planerad till januari 2023.

Läs mer: Byggarna om förhoppningarna och oron inför 2023: ”Blir ett tufft år för branschen”

– Vi ser mycket fram emot att nu komma i gång att bygga för Intea och Kriminalvården och skapa en modern och säker anläggning som samhället står i stort behov av. Det är ett projekt som ställer höga och särskilda krav, men vi har i bolaget erfarenhet av liknande projekt och känner oss trygga med att kunna leverera en bra produkt, säger Anders Johansson, regionchef på Serneke, i en kommentar.

Serneke har sedan tidigare ett ramavtal med statliga Specialfastigheter om att bygga anstalter, polisfastigheter, försvarshögkvarter och domstolar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev