Nyheter
Stora grepp behövs när fastigheter ska energieffektiviseras
Publicerad: 28 mars 2023, 16:00
Vilka åtgärder ger snabbast resultat inom energieffektivisering? Behöver vi fler krav eller incitament, eller kan branschen lösa problemen själva? Fyra eldsjälar medverkade i ett samtal om ämnet på Construction Summits fördjupningsscen som kommer att sändas som podcast. Här är deras tips för att ställa om fastigheter på bästa sätt.
MSN
Martina Strand Nyhlin
Björn Berggren, energiexpert, Sveriges Allmännytta:
– Vi ska inte tulla på komforten, vi bygger våra hus för att det inte är trevligt att bo på gatan. Så första steget är att ha koll på inomhuskomforten. Få även koll på övervakningssystemen och att de fungerar, det gör de ofta inte. Smådutta inte. Det kommer behövas bra, strategiska planer för att genomföra det här. Oavsett takt så styr alla förslag mot att hela byggnadsbeståndet ska hålla nybyggnadsstandard 2050. Det är inte så långt dit. Har man småduttat med renoveringen måste man göra om arbetet igen 2030.
Adrian Westman, hållbarhetschef, Fasadgruppen
– Det vi försöker jobba med är att undvika ”slaskrenoveringar”, att ta helhetsgrepp i stället. Gör man allt i ett grepp får man stor effekt. Vi har till exempel vår metod SmartFront där vi lägger ventilationskanaler, installerar FTX-ventilation, isolerar, putsar och byter fönster. Det har gett fantastisk förbättring i boendemiljö, såsom mindre pollen, mindre buller, sänkta fjärrvärmekostnader och bättre inomhusluft.
Jakob Morelius, energiingenjör, Caverion Sverige AB
– Se till att först enbart använda den energi som fastigheten behöver och sedan kan du börja titta på egen produktion av el. Ha det långa perspektivet, samla gemensamma åtgärder och gör en större insats på en gång. Tänk på vad hela åtgärdsbanken kommer att ge i form av avkastning. Diskussionen hamnar ofta kring återbetalningstider, men det här handlar om annan typ av ekonomi. Folk ska bo i husen.
Jonas Almquist, chef stora bolag, EnergiEngagemang Sverige AB:
– Man kan förstås tänka både i avkastningsperspektiv och hållbarhetsperspektiv, men man är inte betjänt att ställa det ena mot det andra, det funkar inte så. Båda delarna behövs. Att bygga solceller kan både ge bra avkastning, miljö- och hållbarhetsnytta. Och man behöver inte vänta med energieffektivisering på grund av solceller eller tvärtom. För att prioritera och göra rätt för att få ut så mycket kan man börja med den lägst hängande frukten och sen beta av sina åtgärder allt eftersom.
Podden CS-talks finns att lyssna på från och med fredag.