onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Veidekke ökar lönsamheten i Sverige: "Vi har klarat att anpassa oss efter omständigheterna"

Publicerad: 9 november 2022, 06:31

Med en stark orderstock tror Jimmy Bengtsson på framtiden för Veidekke.

Foto: Mattias de Frumerie

Veidekke förbättrade både omsättning och resultat i tredje kvartalet. I Sverige noteras stora skillnader på resultatsidan jämfört med samma period förra året.

Ämnen i artikeln:

Jimmy BengtssonVediekkeVeidekkebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I tredje kvartalet 2022 omsatte Veidekke 9,6 miljarder norska kronor, en ökning från 9,3 miljarder under samma period i fjol. Även på resultatsidan gick utvecklingen i samma riktning med ett resultat före skatt på 545 miljoner, en ökning från 530 miljoner samma period i fjol.

Läs även: Efter Veidekkes avhopp: De ska få bygga Ersmarkstunneln

Rörelsemarginalen låg stabilt på 5,7 procent – i samma nivå som trejde kvartalet 2021.

– Bygg- och anläggningsmarknaden är fortfarande präglad av utmaningar till följd av långa ledtider, högre råvarupriser och ökade energipriser. Det berör även våra projekt. Vi har dock hanterat situationen bra och har löpande klarat att anpassa oss efter omständigheterna, säger Jimmy Bengtsson, vd och koncernchef i Veidekke.

I den svenska byggverksamheten ökade rörelseresultatet före skatt till 49 miljoner kronor på en omsättning om 1,8 miljarder kronor. I kvartal 3 2021 låg resultatet på 11 miljoner. Det innebär att affärsområde Bygg Sverige bättrar på lönsamheten, från en marginal på 0,6 till 2,7 procent. Omsättningen minskade dock något under perioden.

Läs även: Lista: Drar in 22 miljoner – så mycket tjänar bygg-vd:arna

Infrastruktur Sverige ökade omsättningen från strax över 1 miljard till 1,2 miljarder norska kronor. Rörelseresultatet ökade med 5 miljoner till 48 miljoner kronor under perioden. Orderstocken har i kvartalet fyllts på med nära en tredjedel till strax över 5,8 miljarder kronor jämfört med samma tid i fjol. Rörelsemarginalen låg på 4,9 procent, en knapp minskning från 5,0 procent samma period i fjol.

Läs även: Lista: Byggarna som tävlar om reningsverken – alla anbud i de stora upphandlingarna

I hela Veidekke-koncernen uppgår orderstocken till 17,2 miljarder kronor, jämfört med 13,3 miljarder vid samma tid 2021.

– Veidekke upprätthåller en hög orderstock, med projekt av god kvalitet. Mycket av orderingången i kvartalet kan tillskrivas goda och långsiktiga kundrelationer i enheter med god lönsamhet, säger Jimmy Bengtsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev