onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Wallenstam om demonterbara byggnader: ”Tror att detta bara är början på en omställning”

Publicerad: 8 november 2022, 10:46

Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam. Foto: Wallenstam

Östermalms saluhall har blivit padelhall i Mölnlycke. ”Detta har varit ett hållbarhetsprojekt för att lära oss mer om återbruk kring fastigheter”, säger Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam.

Ämnen i artikeln:

WallenstamMetsä WoodåtervinningStockholmStockholms län


Under renoveringen av Östermalmshallen byggdes en tillfällig saluhall i trä. När renoveringen var färdig köpte Wallenstam den tillfälliga saluhallen som de nu har återuppbyggt. Detta skriver Wallenstam och Metsä Wood i ett gemensamt pressmeddelande.

– Det är ett återbruksprojekt utan någon likvärdig motsvarighet i Sverige. Vi har gått från att demontera en fullt fungerande saluhall i Stockholm, flyttat den 50 mil och återmonterat den med ett nytt användningsområde som padelhall i Mölnlycke utanför Göteborg. Det är unikt, säger Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam.

Återbruk av hela byggnaden

Det tog strax över ett år att slutföra projektet och då hade man demonterat hallen i Stockholm, mellanlagrat den och senare byggt upp hallen i Mölnlycke där den nu är invigd. Konceptet grundar sig i prefabricerade moduler. Takstrukturen består av Kerto LVL-balkar i ett rutmönster, vilket enligt Metsä Wood och Wallenstam ger en starkare konstruktion med mindre materialåtgång.

Läs mer: Demonterbara hus kan öka byggandet på svaga marknader

– När det gäller arbetet med Kerto-balkarna så var det ett väldigt smidigt arbete under demonteringen. För mycket av det som byggs idag slängs efter alldeles för kort tid eller för att det inte är anpassat för att byta ändamål. Istället för att riva en byggnad så kan man i största möjliga mån återbruka produkterna i byggnaden, eller varför inte hela byggnaden som i detta fallet, säger han.

På sikt tror Johan Wuollet det blir ökade krav i branschen kring cirkulärt byggande, exempelvis genom att byggnader är demonterbara eller flexibla i sitt användningsområde.

Ett läroprojekt

– Byggbranschen precis som alla andra branscher måste fokusera på hållbarhet och cirkuläritet. Trä är ett material som ligger i linje med det och oavsett om man bygger helt i trä eller en blandning av olika material så tror jag att återbruk kommer bli en större del av byggprojekten framöver. Detta har varit ett hållbarhetsprojekt för att lära oss mer om återbruk kring fastigheter, säger Johan Wuollet.

Metsä Wood har följt projektet och tror att liknande projekt kommer bli vanligare framöver.

Läs mer: Demonterbara hus fortfarande mer dröm än verklighet

– Östermalmshallen är ett utmärkt exempel på cirkulärt och hållbart byggande. Vi har levererat lösningar till liknande projekt i Finland och jag tror att detta bara är början på en omställning till återbruk och cirkuläritet i byggbranschen där Kerto LVL visat sig vara fördelaktigt, säger Håkan Arnebrant Business Development Manager på Metsä Wood.

Östermalmshallen Padel är Sveriges största återbruksprojekt av detta slag i byggbranschen, hävdar de inblandade aktörerna och projektet är med och tävlar som finalist i årets Återvinningsgala.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev