Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

45 elever belönade med Guldpenseln

Publicerad: 30 maj 2008, 08:06

45 gymnasieelever belönades med Alcro Guldpenseln - måleribranschens finaste stipendium. Alcro Guldpenseln delas ut av Alcro Färg och Svenska Målareförbundet för att öka tillströmningen till måleribranschen och uppmuntra duktiga, blivande målare.


- Vi vill premiera dem som visar framfötterna i skolan och sporra elever till att anstränga sig för att få stipendiet. Guldpenseln är i dag välkänd ute på skolorna och ses som en merit bland många framtida arbetsgivare, säger Christina Norrbom Holm, projektansvarig på Alcro.


Under de sju år som stipendiet har funnits har ansökningarna till landets måleriutbildningar ökat. Det har även andelen tjejer. 13 av de 45 stipendiaterna är i år tjejer.

- Det växande intresset för måleriyrket tror jag hänger samman med det enorma intresset för heminredning. Måleri förknippas inte bara med byggande utan även med inredning, och vi ser också att fler av de unga vill jobba med dekorativt måleri. Det är ett kreativt hantverksyrke som erbjuder goda möjligheter till jobb, säger Christina Norrbom Holm.

- Jag föll för målaryrket för att det är praktiskt och varierande och man ser ett konkret resultat på det man gör. Det är också kul att få uppleva så många olika arbetsplatser, säger Malin Bengtsson, som går tredje året på måleriutbildningen på Bräckegymnasiet i Partille.

Malin och de övriga Guldpenselstipendiaterna besökte Stockholm 8-9 maj för att ta emot stipendiet. Under vistelsen varvades studiebesök med föredrag om bland annat dekorationsmåleri och kulörtrender. En guidad visning på Målerimuséet hanns med, liksom ett möte med Jonnie Kriegstöm från tv-programmet Roomservice.

Alcro Guldpenseln är ett stipendium som delas ut av Alcro Färg i samarbete med Svenska Målareförbundet. Alcro Guldpenseln tilldelas årligen en elev vid varje gymnasieskola med måleriutbildning i Sverige som har visat goda studieprestationer, stort yrkesintresse och gott kamratskap.

Avsikten är att uppmuntra och belöna ambitiösa elever, visa möjligheter till vidareutveckling samt att skapa stimulerande kontakter mellan målarelever från olika delar av Sverige. Stipendiet består av ett halssmycke i guld i form av en målarpensel och ett diplom som delas ut på studentdagen. Dessutom får stipendiaterna resa till Stockholm på ett tvådagarsarrangemang med information och studiebesök kring färg och måleri.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.