Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Andra branscher gav Boklok inspiration

Publicerad: 6 oktober 2010, 07:44

Leanpriset: Boklok-fabriken i Gullringen gick över till "lean på riktigt".


För fem år sedan lanserade Skanska Byggsystem ett helt nytt sätt att producera Bokloks byggmoduler i fabriken i Gullringen. Med hjälp av konsultföretaget Mantec började man minutstyra husproduktionen, taktade flödena, det vill säga såg till att tillverkningen skedde i en så jämn och optimal takt som möjligt, analyserade ergonomin och alla gångtider.

Inspirationen hämtades snarare från den fasta industrin, exempelvis Electrolux, än från traditionella husfabriker.

– Vi som arbetat i den gamla fabriken var rätt skeptiska från början, men konsulterna var envisa och när vi satte igång på allvar blev det väldigt bra. Utan att veta att det kallades för "lean" så hade vi fått en industriell process på riktigt. Det var inte alls som den traditionella husproduktionen, säger Roger Pettersson.

Skanska köpte via dåvarande dotterbolaget Flexator fabriken i Gullringen 2001 och startade modulproduktionen våren 2002. Två år senare såldes Flexator och Myressjöhus, men Skanskakoncernen valde att behålla anläggningen i Gullringen och i dag ligger verksamheten inom Skanska Byggsystem.

En effekt av taktningen av huvudflödet är att man numera lyfter bort moment som tar för lång tid och stör flödet. Dessa moment förtillverkas i stället vid sidan av produktionslinjen.

– Jag har varje morgon möte med tjänstemannagruppen utifrån en fast agenda. Vi letar efter kvalitetsbrister och vad vi kan förbättra, går igenom vad som kommer att hända under dagen, tittar på närvaron och bemanningen och på hur eventuell frånvaro påverkar taktningen och de olika momenten. Det tar ungefär en kvart och då har jag och de andra tjänstemännen kunnat fånga upp precis det som behövs, säger Roger Pettersson.

En tydlig effekt av införandet av lean är ökad "ordning och reda".

– Vi har alltid varit hyfsat bra på ordning och reda, men nu är det riktigt bra. Allt är också välstädat utifrån ett genomtänkt städschema. Och givetvis genererar de minimerade gångtiderna ökad effektivitet. Vi har gått från 184 timmar per modul till 159 timmar i den senaste mätningen, men i realiteten är vi i dag nere i 145 timmar, säger Roger Pettersson.

– Jag ser också en påtaglig förbättring av kvaliteten, även om vi hade en del inkörningsproblem när vi började takta. Vi har lärt oss den hårda vägen och nu har vi klarat av att hålla 100 procent noll fel vid inflyttning i ungefär två år, säger Roger Pettersson.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.