Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Andra gången gillt för Moelven Byggmodul

Publicerad: 27 mars 2017, 19:14

Teamet från Moelven Byggmodul.

Moelven Byggmodul får utmärkelsen Årets Leanbyggare 2017 för sitt arbete med smartproduktion +50. Nu skriver de företagshistoria. "Det här är jätteroligt. Vi är många som har kämpat för detta", säger Lars Hartman, på Moelven Byggmodul.


Moelven Byggmoduls resa mot ett lean-inspirerat arbetssätt började i fabriken i Värmlandsbro för tre år sedan. Satsningen föll så väl ut att fabriken nominerades till Årets Leanbyggare förra året – och denna gång gick nomineringen ända fram till en vinst.

Sedan förra året har fabriken i Värmlandsbro satsat ännu mer på sitt leanarbete. Bland annat har man introducerat robotar.

Lars Hartman, som har sin bakgrund i fordonsindustrin, kom till Moelven för ett par år sedan och har varit den drivande kraften bakom företagets leansatsning.

I ett första steg fokuserade Lars Hartman och hans kolleger på att förbättra logistiken och flödet i en av fabrikens två produktionslinor. Det handlade framförallt om att få en taktad lina – en modernare form av ”löpande band” – där varje yrkesgrupp har en egen arbetsstation med bestämda platser för verktyg och material.

– Det blev lite nytänk när vi anställde Lars med någon som kommer utifrån och knådar om lite olika saker, säger Krister Sundgren, platschef i fabriken i Värmlandsbro.

När Moelven byggde om fabriken för att passa den taktade linan minskade antalet mantimmar med 25 procent samtidigt som den producerade volymen fördubblades. Dessutom blev det en jämnare kvalitet på modulerna. Sedan dess har arbetet med att effektivisera produktionslinan fortsatt. I år räknar Lars Hartman med att de nära nog ska fördubbla den producerade volymen igen. Det innebär att företaget har gått från att producera 14 till 50 moduler i veckan på lina 2.

Läs mer: Robotar gör grovjobb i Värmlandsbro.

Att få utmärkelsen Årets Leanbyggare 2017 betyder mycket för Lars Hartman.

– Det är kul att få en utmärkelse, men det förändrar inte vårt arbetssätt. Vi fortsätter med vår metodik. Vi har egentligen bara börjat vår resa. Men det kommer att uppskattas av styrelsen. De har satsat stort på detta, säger Lars Hartman.

Kollegan Krister Sundgren håller med.

– Det är en bekräftelse på att alla vi som jobbar i fabriken har gjort något bra, säger han.

Juryns motivering:

”Genom industriella processer och fokusering på bättre arbetsmiljö har vinnaren skapat en effektiv och flödesinriktade produktion som förändrat husproduktionen till glädje för såväl medarbetare, ägare och inte minst dess kunder – en modern och effektiv produktion som många kan lära av.

Årets Leanbyggare i korthet

■ Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.
■ Årets Leanbyggare 2017 är utmärkelsens sjunde prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM, Ytterbygg, Strängbetongs fabrik i Kungsör, Veidekke och Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning.
■ Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2017.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.