Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Årets Bygges jury om valet av vinnare

Publicerad: 28 mars 2017, 13:07

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg är en klockren vinnare, anser juryn. "Det är en svår typ av byggnad som man har lyckats med på alla sätt", säger Mårten Lindström, ordförande i juryn som utser vinnaren i Årets bygge.


Ämnen i artikeln:

Årets ByggeMårten Lindström

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Mårten Lindström anser att Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg var det projekt som i år bäst uppfyllde de viktiga kriterierna för vad ett komplett byggprojekt bör innehålla.

– Det är hållbart, arbetsmiljöarbetet har skötts på ett utmärkt sätt och samverkan mellan aktörerna har varit föredömligt. Kraven på tid, kvalitet och budget har uppfyllts. De har även tagit till sig teknik och innovationer, säger Mårten Lindström.

Juryn baserar sin bedömning bland annat på de 20 reportage och webb-TV som gjorts av tidningen Byggindustrins reportrar, samt den grundliga research som Byggtjänst har gjort med representanter från varje projekt. Hur känns det att få dela ut priset?

– Det är fantastiskt kul och förhoppningen är alltid att priset ska inspirera fler att bli föredömen och bygga bra. Det görs så mycket bra i branschen som behöver lyftas upp.

Han anser att projektet är ett bevis på att det går att bygga mycket bra inom ramen för lagen om offentlig upphandling (LoU).

– Det finns en hel del belackare som säger att bara de slapp lagen om offentlig upphandling så skulle det gå lättare att bygga. Detta projekt, och flera andra vinnare av Årets bygge från tidigare år, visar att LoU inte är ett hinder. Det handlar snarare om att vara en kompetent byggherre som kan skriva bra förfrågningsunderlag och ställa rätt krav, säger han.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2017. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.