Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

"Årets fulaste kontor" korat

Publicerad: 27 april 2010, 20:50

För femte året i rad har företaget Struktur i samarbete med ELLE Interiör utsett "Årets fulaste kontor". Ett lärarrum på en skola i Nacka vann första pris: en extreme makeover av sitt "fula", ostrukturerade kontor.


För första gången har man även i år också utsett en andra- och en tredjeplatspristagare. De vinner en rådgivning, omgörningen får de stå för själva. På andra plats kom kontoret på Melker Anderssons restaurang Fredsgatan 12 i Gamla stan i Stckholm, medan Pixel Tales, it-bolag på Södermalm i Stockholm, kammade hem en tredje plats.

Vinnarna har utsetts av en jury bestående av:
Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister
Anders Wall, doktor
Lars Nittve, överintendent för Moderna Museet
SIgnhild Arnegård Hansen, styrelseordförande Svenskt Näringsliv
Sture Nilsson, vd Struktur
Lotta Lewenhaupt, redaktionschef ELLE Interiör
Svante Öquist, chefredaktör ELLE interiör

Eklidens Skola vann renoveringen för att förbättra arbetsmiljön på idrottslärarnas kontor.

Juryns motivering lyder:
Barnen är vår framtid och skolan har en viktig roll för barnens utveckling. Den enskilt viktigaste resursen i våra skolor är lärarna och deras motivation och kraft. Det är obegripligt hur idrottslärarna på Eklidens Skola lyckas ladda batterierna, hitta kraft och motivation i så bristfälliga lokaler på en mycket begränsad yta. Till detta en tröttsam ljudnivå, som utgörs av brus och oväsen. Idrottslärarna och skolan behöver en kreativ och rogivande lokal där de kan planera, förbereda, hitta inspiration och finna harmoni. En lokal som också kan fungera som mötesplats för föräldrar och elever.

...tills de vann en total omgörning. Foto Per Ranung"Ostrukturerat är fult och sänker prestationen"

Sture Nilsson, vd för Struktur och medlem i juryn. Foto Struktur

Det man bedömer som fult i den här tävlingen är inte primärt en fråga om dålig smak, snarare om bristande förvaringsmöjligheter, berättar jurymedlemmen Sture Nilsson.

Sture Nilsson, vd, Struktur, hur många ansökningar får ni in?
– Uppåt 100. Många skickar vi bort direkt, typ rena privatkontor. Och många kontor är bara ostädade, man tänker "ta dit en container". Kvar är arbetsplatser i organisation som inte bara är ostädade.

Vilka är kriterierna för att "vinna"?
– Fult i det här fallet handlar inte om fula färger eller ful design, snarare om dålig funktion. I väldigt många fall är det ostrukturerat vad gäller förråd. Finns tydlighet i förvaring? Vi tittar även på ergonomi, ljus och rymd.

Hur reagerar företagen när ni ringer upp och berättar att deras kontor blivit utsett till "Årets fulaste kontor"?
– Man blir glad! De här tre pristagarna blev jätteglada.

Varför blir det så här fult, hur har det kunnat gå så långt?
– I större företag har ledningen svårt att fokusera på de här frågorna. Och medarbetarna – man blir hemmablind, successivt mal man på. Och det kan vara svårt att äska pengar. Kontoret som vann första pris hade försökt äska pengar under flera år för en uppryckning, utan att lyckas.
– Men det vi vill lyfta fram är ju att presenterar sämre i röran – man blir mer okoncentrerad. Det är svårt för ledningen att mäta, så det är klart att det kan fortgå. Det är för lite fokus på det. Det är inte mätbart. Vi försöker sätta fokus på att det är en större fråga. Och även om vi inte kan mäta så ser vi lyftet, därför känner vi oss säkra på att det har efftekt. Nöjdheten på arbetsplatsen är vårt kvitto. Och vi vill bli mer stringenta i att kunna mäta detta.


"Antingen är man ordningsam eller inte"

Kontoret på Fredsgatan 12. En timmes rådgivning ska försköna kontoret. Foto Struktur

Melker Andersson, krögare, ägare till restaurangen Fredsgatan 12, tar andraplats-utmärkelsen med en portion humor, men passar på att ge de ansvariga för kontoret en känga:

Hur kan denna eleganta restaurang ha ett så fult kontor?
– Detta är inte mitt enda kontor. Jag äger sex restauranger till. Kontoren där ser inte ut såhär, inte heller mitt centrala kontor på Saltmätargatan; jag har bättre ordning där.

Vem ska hålla ordning i just det här kontoret?
– Det finns en ledningsgrupp vid restaurangen, och det är de som ska hålla ordning. Och hur svårt kan det vara?

Vem nominerade kontoret?
– Det gjorde de själva. Tyvärr är de inte förtjänta av vinsten, men kanske var planen att de skulle slippa ta tag i misären själva.

Från och med nu, kommer det att vara fint?
– Kortsiktigt kanske det blir lite bättre, men – antingen är man ordningsam eller så är man det inte.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.