Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Återvinningscentral vinnare av Årets gröna tak

Publicerad: 16 Juni 2008, 07:43

The Scandinavian Green Roof Association har för nionde året i rad utsett det bästa projektet med grönt tak som byggts under föregående år. De tre byggnader som nominerats i år håller alla tre mycket hög klass. Priset gick till Norge i år, närmare bestämt Veolia Miljös återvinningscentral i Oslo.


Det vinnande projektet är hela 28 000 kvadratmeter stort. Det är beläget i ett industrilandskap, där grönska är en bristvara, vilket betyder att det gröna taket kommer att få stor betydelse för såväl dagvattenhantering som ekologi i området. Dessutom kommer det att svalka byggnaden på sommaren, och isolera den på vintern, och förlänga takmaterialets hållbarhet. Ett grönt tak ligger helt rätt i linje med återvinning och andra åtgärder för att skapa en utveckling som är mer hållbar och klimatsäker, anser juryn. Den vinnande byggherren Veolia representerades av Espen Lange, som mottog priset av Emmanuel Morfiadakis, ordförande i Malmös Tekniska nämnd. Juryns motivering löd: ”Ett uttrycksmässigt väl genomtänkt sätt att använda gröna tak.

Återvinningsanläggningen är belägen i ett kalt industrilandskap i botten av en dal.

Från omgivande sluttningar upplever man nu en stor grönyta motsvarande fyra fotbollsplaner.

Det finns stora pedagogiska värden i att klä en anläggning för återvinning av sopor i gröna kläder. Anläggningens storlek lär även ge märkbara effekter på fördröjning av dagvattenflödena i området.

Projektet visar även på skickligt utförd naturlig ventilation och klokt utnyttjande av dagsljus.”

Två andra byggnader kom till finalen – ytterligare ett norskt projekt var Jåttå Videregående Skole i Stavanger. Där har man placerat skolgården på taket så att man sparar markutrymme. Man har utformat ett strikt taklandskap med varma träytor för vistelse, och grönska för ögat, som skapar en känsla av samband med marken. Projektet har stora pedagogiska värden.

I stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn finner vi den tredje finalisten på Finsensvej 78. Detta takbygge skapar pausytor på taket, med kvalitéer som en markbunden innergård. En mycket elegant och genomtänkt disposition av den femte fasaden, med hänsyn tagen till vindriktningar och takens topografi, som säkert kommer att bli mycket använd.

Prisutdelningen ägde rum den 12 juni på Augustenborgs Botaniska Takträdgård i Malmö, en i sig mycket intressant anläggning där forskare, yrkesfolk och privatpersoner kan lära sig mer om gröna tak och hållbar stadsutveckling, framför allt genom de guidade turer som erbjuds på taken och i Ekostaden Augustenborg.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.