Få hela storyn
Starta din prenumeration
Tävling
Publicerad: 20 april 2018, 10:37
Patrik Svensson är tävlingsansvarig för hela Yrkes-SM som går av stapeln på Gränby sportfält och i IFU Arena i Uppsala.
Foto: Viktor Fremling
Uppladdningen inför Yrkes-SM i Uppsala 25–27 april pågår för fullt. Tävlingsansvarige Patrik Svensson har bråda dagar.
Mästerskapet pågår mellan 25–27 april och i år deltar över 300 deltagare inom 59 olika yrken. 40 av dem är tävlingsyrken och 19 uppvisningsyrken. Patrik Svensson är tävlingsansvarig för hela Yrkes-SM som går av stapeln på Gränby sportfält och i IFU Arena i Uppsala. Han berättar att de väntar sig cirka 25 000 besökare under de tre tävlingsdagarna. Arrangören har främst siktat in sin marknadsföring på sociala medier och skolor med två timmars restid till Uppsala.
– Det är främst skolelever som kommer och hittills har vi 13 000 föranmälda. Men det brukar alltid komma till många fler. Inför förra Yrkes-SM i Malmö hade 8000 föranmält sig och där slutade de med 22 000 besökare, berättar han. Att besöka området är gratis.
I år finns några nyheter. En av dem är att gymnasiesärskolan deltar i tre grenar. Man satsar även på ”Sveriges jobbigaste föräldramöte” som genomförs under torsdagskvällen. Då är ungdomar välkomna tillsammans med sina föräldrar för att få information om yrkesutbildningarna.
– En annan nyhet för i år är att vi satsar väldigt mycket på prova-på-aktiviteter och information om utbildningssystemet, branschernas behov och karriärvägar. Så det är inte bara tävlingarna, säger han.
För de som vinner sina tävlingsgrenar går 27 av yrkena vidare till yrkeslandslaget och kommande tävlingar i Yreks-EM i Budapest i september. Stora delar av yrkeslandslaget brukar även erbjudas en plats på Yrkes-VM som denna gång blir i Ryssland 2019.
– Vi har haft ett stort intresse från företagare för Yrkes-SM. Både som utställare men också annan stöttning i form av utrustning, material eller att ställa upp som domare eller funktionärer, säger Patrik Svensson.
Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.
Bergarbetare – Uppvisning och prova-på
Betongarbete – Tävling och prova-på
Eldistributionsmontör/linjemontör – Uppvisning och prova-på
Glastekniker – Uppvisning och prova-på
Golvläggning – Tävling och prova-på
Installationselektriker – Tävling och prova-på
Lantbrukare – Uppvisning
Maskinförare – Hjulgrävare – Tävling och prova-på
Maskinförare – Lastmaskin – Tävling och prova-på
Maskinförare – Mobilkran – Uppvisning och prova-på
Murning – Tävling och prova-på
Måleri – Tävling och prova-på
Plattsättning – Tävling och prova-på
Plåtslagare – Tävling och prova-på
Ställningsbyggnad – Uppvisning
Tak- och tätskikt – Uppvisning och prova-på
Träarbetare – Tävling och prova-på
Trädgårdsanläggning – Tävling
VVS-montör – Tävling och prova-på
Väg- och anläggning – Tävling och prova-på