Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Betongfabrik bäst på Lean

Publicerad: 31 mars 2014, 20:21

Charlotte Bergman, Strängbetongs vd, och Marie Nordqvist, fabrikschef i Kungsör, tar emot Leanpriset. Foto: Nomi Melin Lundgren Foto: Nomi Melin Lundgren

Vinnaren av årets Leanpris är Strängbetong i Kungsör. "Fatta hur chockad jag är. Jag hade inte förväntat mig att vinna, jag var bara så glad över nomineringen", sade den överraskade fabrikschefen Marie Nordqvist.– Alla medarbetare i Kungsör är vinnare, det här är något som vi har gjort tillsammans, säger Marie Nordqvist.

Strängbetong i Kungsör har under de senaste tre åren börjat arbeta enligt Lean.

– Vi ser redan stor skillnad vad gäller ökad kvalitet och färre olyckor, säger Marie Nordqvist, Strängbetongs fabrikschef i Kungsör.

Fabriken i Kungsör har arbetat fram sju vägledande principer som alla nu arbetar efter. Under de senaste månaderna har bara tillbud, och inga olyckor rapporterats, vilket är ett trendbrott.

– Medarbetarna känner sig mer delaktiga. Förut tyckte de att de blev mer tillrättavisade när de rapporterade tillbud till exempel. Nu törs de lyfta problemen och hitta grundorsaken.

Ett annat framsteg är sänkta kostnader för kundernas klagomål. Tidigare försvann mellan 2 och 3 procent av omsättningen till att åtgärda brister i kvalitet. I dag är den siffran nere på 0,35 procent.

Årets Lean-byggare 2014

Till Årets Lean-byggare 2014 var fyra företag nominerade:
NCC:s koncept Addera Badrumsrenovering
Strängbetongs leanarbete
Veidekkes medarbetarinvolvering, MI
Gyprocs Bålstafabrik

Läs mer om årets Leanpris och de fyra nominerade här.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev