Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Betongfantaster prisades på Berns

Publicerad: 24 september 2010, 10:15

I samband med Betonggalan på Berns i Stockholm, den 23 september, delade Tidskriften Betong ut sina priser.


Vinnarna fick den fina betonghunden, som blivit tidningens signum, för sina prestationer.

Årets betongarkitekt: Anders Törnqvist,
Anders Törnqvist Arkitkektkontor
Motivering: Mörrum Konferenscenter är ett byggnadsverk i den mindre skalan, definitionsmässigt på gränsen mellan hus och anläggning. Där visas möjligheterna med materialet betong, från den skulpturala utformningen, där de lokala förutsättningarna har tagits tillvara på ett skickligt sätt, till bra val av ytor.

Höger: Anders Törnqvist.
Foto Ingrid GallagherÅrets betongkonstruktör: Mats Burtu, Sweco
Motivering: Mats Burtu har som konstruktör specialiserat sig på tunnelkonstruktioner för väg och järnväg , dels friliggande betongtunnlar ("Cut and Cover") dels betongkonstruktioner i berg samverkande med berget ("Liner"). Med djup kunskap om uppträdande hos betong och berg samt om arbetsmetoder har han i samarbete med övriga specialister utformat ändamålsenliga betongkonstruktioner som utnyttjar de möjligheter som materialet betong erbjuder.

Årets miljöpris: Malmö kommuns självrenande gatubeläggning på Amiralsgatan
Motivering: Med sitt fullskaleprojekt med titandioxid i gatubeläggningen och de efterföljande provningarna har Malmö kommun fört betongbyggandet framåt inom miljöområdet.

Årets betongdesigner: Stina Lindholm, Skulpturfabriken
Motivering: Med sitt företag Skulpturfabriken har Stina Lindholm genom åren gett oss produkter med enastående design och finish. Betongen får gärna färgas in och kombineras med andra material, alltid på ett mycket smakligt och stilrent sätt.

Årets betongentreprenör: Nils Ohlin, JSB Bygg
Motivering: För sina insatser när Mörrum Konferenscenter byggdes med sina många exponerade, platsgjutna ytor. De böljande, organiska formerna komplicerade gjutningen men trots präglas byggnaden av noggrannhet i utförandet och detaljerna.

Årets betongforskare: Jan-Erik Johansson, professor, LTU
Motivering: Har under mer än 40 år försett betongbranschen med stort kunnande, grundläggande forskningsrön och praktiska hjälpmedel. Det intressantaste senaste avtrycket på betongbranschen är hans utveckling av två koncept; för uttorkning och för glättning. Han har därvid designat, modellerat, programmerat och säkerställt ett nytt program för uttorkning i betong.

Årets montageledare: Patric Svedberg, Strängbetong
Motivering: Har det senaste året varit arbetsledare för uppförandet av stommen till en 19 våningar hög kontorsbyggnad i Göteborg. Kontakten med beställare, kunskapen, planeringsförmågan, hanteringen av personal, säkerheten, uppfinningsrikedomen och ordningen gör honom till en komplett montagearbetsledare.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.