Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Biologisk mångfald uppmärksammas

Publicerad: 27 april 2016, 07:24

Årets Innovation 2015 är utvecklingsprojektet Ökad biologisk mångfald i täkter både under drift och efter avslutad verksamhet. Svenska Byggbranschens utvecklingsfond, SBUF, valde projektet bland de 84 SBUF-finansierade projekt som slutfördes under året. Priset delades ut på Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm den 26 april.


– Den stora skillnaden som vi har sett i projektet är att bergtäkter kan bidra till biologisk mångfald överhuvudtaget. Många efterbehandlingsplaner fokuserar i dag på att försöka återskapa det tidigare landskapet. Nya miljöer kan i stället skapas genom att ta tillvara förutsättningar som skapats av verksamheten. I stället för att gödsla och plantera kan det ibland vara rätt att helt enkelt inte göra någonting, säger Monica Soldinger Almefelt, Chef Råmaterialförsörjning grus och berg på Swerock, som har det övergripande projektansvaret för det vinnande projektet.

Projektet utmynnade i handboken Inspiration till att skapa bra natur i täkter – Åtgärder under drift och i samband med efterbehandling. Handboken visar hur det går till att lite mer målinriktat gynna en del arter och deras livsmiljöer i berg-, sand- eller grustäkter och är skriven för täktindustrin, som ett verktyg för alla som är verksamma där. Boken kan även användas i tillståndsprocessen som ett argument för att skapa bra natur och i samråd med markägaren, som kommer förfoga över marken när täktverksamheten är avslutad.

Handboken är utformad och strukturerad av medarbetare vid konsultföretaget Enetjärn Natur, i samarbete med Swerock.

Till Årets Innovation 2015 nominerades även: Införande av Eurokoder – Utvärdering av effekter på kostnader och kvalitet samt förslag till förändringar. Projektledare Mårten Lindström, More10 AB.

Det tredje nominerade projektet var Virtuella installationer. Projektledare Carl-Erik Brohn, C-E Brohn Konsult.

Under 2015 tog SBUF emot 125 ansökningar, varav 84 beviljades bidrag med totalt 50 miljoner kronor.

SBUF:s motivering till årets vinnare:

"Bergmaterialindustrins täkter innebär stora ingrepp i naturen, men det finns också höga naturvärden i täkter. Anledningen är att täkterna skapar varierade miljöer med andra förutsättningar än i det omgivande landskapet. Potentialen för ökad biologisk mångfald är alltså stor. Projektet har resulterat i en handbok om hur man med relativt enkla medel kan skapa ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald i täkter under drift och vid avveckling. Handbokens rekommendationer kan också appliceras på anläggningsprojekt. Projektet bidrar till hållbar utveckling och till att täktverksamhet kan leverera viktiga ekosystemtjänster, och det medför således potentiellt hög samhällsnytta."

Anders Myrdal, frilansjournalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News